Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

18-08-2017

Is een aflossingsvrije hypotheek gevaarlijk?

De meest hypotheken gesloten vóór 2013 zijn deels aflossingsvrij. Het was altijd een goedkope hypotheekvorm, maar die heeft wel de nodige nadelen.

Bij het afsluiten van een hypotheek geeft de hoogte van de maandlasten vaak de doorslag. Logisch dat je maandelijks zo weinig mogelijk wilt betalen. Maar helaas wordt vaak niet beseft dat de kwaliteit van de hypotheek een groot verschil maakt. De aflossingsvrije hypotheek is bijvoorbeeld wel de goedkoopste hypotheekvorm, maar je betaalt niet af op de hypotheekschuld. En dat is nog niet eens het enige nadeel. Vier grote nadelen lichten wij graag toe. 

De hypotheek blijft tot verkoop van het huis

De hypotheek geeft inderdaad lage maandlasten, maar dat is te verklaren. Je betaalt alleen hypotheekrente. Geen aflossing of premie voor een aflossings- of spaarverzekering. Zie het maar als een doorlopende lening die je pas af gaat lossen op het moment dat het huis wordt verkocht. Zolang jij het huis bezit, betaal je ook hypotheekrente. Niet zo vreemd dus dat de aflossingsvrije hypotheek lage lasten kent.

Na overlijden kan het een probleem van je nabestaanden worden

Een aflossingsvrije hypotheek gaat uit van de gedachte: “Wie dan leeft, wie dan zorgt”. Je betaalt nu weinig, maar eigenlijk schuif je het probleem van het aflossen door naar de toekomst. Of zelfs naar je nabestaanden. Alhoewel dat laatste probleem wel met een 'overlijdensrisicoverzekering' is te ondervangen.
Minder problematisch is het wanneer de woning 'overwaarde' heeft. 
Stel, de erfgenamen krijgen een huis met een waarde van 250.000 euro. Hier zit nog een aflossingsvrije hypotheek op van 50.000 euro. Voor de nabestaanden ontstaat hier geen echt probleem, want het huis is met een ruime overwaarde prima te verkopen.

Huis staat eerder onder water met een aflossingsvrije hypotheek

Bij een maandelijkse aflossing op de hypotheekschuld ontstaat er steeds meer overwaarde in het huis. En wanneer dan de huizenprijzen zakken heb je daar minder last van. De hypotheek wordt immers steeds lager?
Met een aflossingsvrije hypotheek blijft jouw hypotheekschuld op een constant niveau. Hierdoor ontstaat eerder de situatie dat de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Je huis staat daardoor onder water en verkopen van de woning levert dat steeds een restschuld op. 

Naast de goedkoopste is het ook de duurste hypotheekvorm

Het klinkt gek, maar het zit als volgt. De maandlasten kunnen niet lager, toch is het een dure hypotheekvorm. Je blijft de hypotheeklasten betalen tot je het huis verkocht hebt. Blijf je 40 jaar in het huis wonen? Dan ben je ook 40 jaren hypotheekrente verschuldigd. Bij andere hypotheekvormen is de hypotheekschuld vaak afbetaald na 30 jaren.

Een aflossingsvrije hypotheek hoeft geen blok aan je been te zijn. Want je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om toch af te lossen. Bijvoorbeeld iedere maand een stukje. En zeker kijkend naar het moment dat iemand met pensioen gaat kan het erg prettig zijn dan geen of lagere woonlasten te hebben. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens