Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Waarom is het bieden van een pensioenregeling belangrijk?

Werknemers kunnen kiezen waar ze aan het werk willen. Dus moet je als werkgever interessant zijn. Het hebben van een pensioenregeling is een groot pluspunt.

Uit onderzoek blijkt dat 62 procent van de ondernemers binnen startups en scale-ups een pensioenregeling een randvoorwaarde vindt om aantrekkelijk te zijn als werkgever. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat 41 procent van de ondernemers een pensioenregeling te kostbaar vindt. Het gaat in dat geval om een pensioenregeling die niet voortkomt uit een CAO. Een pensioenregeling opzetten zorgt namelijk voor hoge advieskosten. Aan de andere kant blijkt dat een pensioenregeling belangrijk is voor het aantrekken en het vasthouden van personeel.

Een pensioenregeling is niet alleen interessant voor oudere werknemers

Vooral oudere werknemers maken zich druk over de hoogte van het inkomen na pensionering, maar dat maakt het nog niet oninteressant voor jongere werknemers. Een goed pensioen wordt opgebouwd over een periode van tientallen jaren. Voor pensioenen is de laatste jaren veel aandacht geweest in de media, dus ook jongeren weten wat het gevaar is van het niet opbouwen van een aanvullend pensioen.

Geen pensioenregeling - Wat zijn de gevolgen voor werknemers?

Iedereen heeft recht op een AOW-uitkering vanaf de pensioenleeftijd. Maar de uitkering is afgestemd op het bestaansminimum. De hoogte van de uitkering hangt af van de gezinssamenstelling. Partners hebben ieder recht op 50 procent van de uitkering voor partners. Als één van beide veel ouder is dan de ander, kan de uitkering laag uitvallen. Vooral als de jongere partner niet of maar weinig werkt. Met een pensioenregeling kan een aanvulling op het pensioen opgebouwd worden. Zonder een pensioenregeling zullen werknemers vanaf de pensioendatum sterk terugvallen in het inkomen.

Ook bij overlijden van de werknemer ontstaat er een probleem

Een pensioenregeling is ook belangrijk bij overlijden van de werknemer. In pensioenregelingen zit namelijk vaak een nabestaandenvoorziening. Hieruit ontvangen de partner en de kinderen na overlijden een uitkering. Bij het ontbreken van een pensioenregeling is er dus geen vangnet voor de nabestaanden. Er kan recht bestaan op een ANW-uitkering, maar deze stelt niet veel voor. Zodra het jongste kind 18 jaar is stopt de uitkering vaak.

Een pensioenregeling hoeft niet duur te zijn

Werkgevers zonder een pensioenregeling mogen zelf kiezen wat de regeling inhoudt. Met een uitgeklede pensioenregeling kunnen werkgevers de kosten drukken. Een versoberde pensioenregeling is immers beter dan geen pensioenregeling. Ook is het mogelijk dat werknemers zelf bijdragen aan de pensioenopbouw. In dat geval wordt een klein deel van het inkomen gebruikt om een pensioenuitkering op te bouwen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-12-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.