Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat is de maximale hypotheek? – Je kunt het zelf berekenen

Hoeveel hypotheek kun je krijgen op jouw inkomen? Online kun je het berekenen. Hoe doe je dat?

Online kun je berekenen hoeveel hypotheek je maximaal op jouw inkomen kunt krijgen. Maar welke gegevens zijn hierbij van belang en waar vind je deze? 

Voordat je op huizenjacht gaat moet je eerst weten wat je kunt lenen. Je kunt wel huizen bekijken van 400.000 euro, maar dat heeft weinig zin als je het toch niet kunt financieren. Bij het online berekenen van de maximale hypotheek wordt allerlei informatie opgevraagd. Wij leggen uit hoe je online indicatief de maximale hypotheek kunt berekenen.

Met welk inkomen kun je rekenen?

Voor het berekenen heb je jouw bruto jaarinkomen nodig. Hier kun je het bedrag opgeven wat je in totaal aan inkomen verwacht voor het jaar 2022. Neem hierin geen overwerk mee en andere extraatjes die niet vast zijn. Een vaste onregelmatigheidstoeslag reken je dus mee, maar een eenmalige jubileumuitkering niet. Je kunt er ook voor kiezen om niet het volledige inkomen mee te tellen. Je houdt er bijvoorbeeld van om meerdere keren per jaar op vakantie te gaan of je hebt een dure hobby? Door een extra marge aan te houden houd je geld over voor dingen die belangrijk voor jou zijn.

Inkomen van de partner meerekenen?

Vaak kom je er niet onderuit om ook het inkomen van je partner mee te rekenen bij het kopen van een huis. Huizen zijn namelijk dermate duur dat je vaak wel een tweede inkomen nodig hebt. Samenwoners in een prille relatie kunnen ervoor kiezen om toch op zoek te gaan naar een huis op één inkomen. Mocht de relatie toch niet goed uitpakken, dan vormt de gekochte woning geen probleem.

Heb je ook verplichte maandelijkse uitgaven?

Bepaalde vaste lasten hebben invloed op de hoogte van de maximale hypotheek. Hierbij spelen onder andere mee het rood kunnen staan op de lopende rekening, een studieschuld en in sommige gevallen ook een telefoonabonnement. Standaard kun je waarschijnlijk rood staan, maar toch heeft het invloed op wat je kunt lenen. Dit kan een paar duizend euro schelen. Tegenwoordig is een auto met private lease populair. Ook dit weegt mee en heeft een grote invloed op wat je maximaal kunt lenen. Neem alle lasten wel mee bij het maken van een proefberekening. Zo voorkom je latere teleurstellingen.

Passen de hypotheeklasten ook echt in jouw budget?

Bij het berekenen van de maximale hypotheek op jouw inkomen krijg je een indruk waartoe de bank bereid is. Een nog veel belangrijkere vraag is of jij de maandlasten ook echt kunt ophoesten. In de berekeningstool krijg je ook al een globale indruk van de hoogte van de maandlasten. Voor een echt goed advies schakel je een hypotheekadviseur in.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-01-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.