Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Schade claimen kan je premie verhogen

Door een claim op de autoverzekering kan de premie stijgen. Hoe sterk stijgt de premie?

Schade claimen op de autoverzekering kan zorgen voor een forse stijging van de premie. Kán. Want sommige schades kun je straffeloos claimen. 

Verzekeraars laten de hoogte van de premie van de autoverzekering sterk afhangen van de opgebouwde schadevrije jaren. Want voor ieder schadevrij jaar extra verhogen ze de korting op de premie. Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt dus een groot verschil voor de premie.
Maar door het claimen van een schade op de autoverzekering kun je de opgebouwde jaren weer verliezen. En zal de korting weer verlaagd worden. Alle reden dus om bij iedere schade na te gaan of je die wel of niet zou moeten claimen. 

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Een 'schadevrij jaar' bouw je op door een jaar schadevrij te rijden. Dat recht op korting bouw je dus op door daadwerkelijk een autoverzekering op jouw naam te hebben. Iemand die drie jaren geleden het rijbewijs heeft gehaald en nog nooit autoschade heeft gehad hoeft dus nog geen drie schadevrije jaren te hebben. En heb je al langere tijd de maximale korting, dan brengt dat met zich mee, dat je vaak één keer een schade mag claimen zonder dat dit effect heeft op de korting. Goed om te weten.

En met welke schades raak je ze weer kwijt? 

Bijvoorbeeld stormschade, brand en schade door een aanrijding met loslopende dieren kun je claimen zonder dat het effect heeft op het aantal schadevrije jaren. Schade aangericht aan anderen en op de autoverzekering geclaimde eigen schade door bijvoorbeeld een aanrijding zorgen wel voor verlies van schadevrije jaren. Meestal 5.  

De gevolgen van een claim hangen af van meerdere factoren

De gevolgen zijn natuurlijk afhankelijk van de verzekeringsvorm en het aantal schadevrije jaren dat je op jouw naam hebt. Met vijftien jaren op naam heb je er over het algemeen minder last van. Maar wanneer je nog maar vijf schadevrije jaren op jouw naam hebt staan, kun je die met één schade ineens allemaal kwijt zijn. En dan is het zaak goed na te gaan of claimen wel zin heeft.
Vooral met een dure auto met een WA + volledig casco autoverzekering en maar een paar schadevrije jaren kan het effect groot zijn. 

Hoe kun je een sterke stijging van de premie voorkomen?

Bij het kopen van een auto sluit je de autoverzekering af die het beste past bij jouw auto en jouw gebruik ervan. De verhouding premie / dagwaarde speelt dan een belangrijke rol. Hoe hoger de waarde van de auto nog is, hoe langer het loont de auto all-risks verzekerd te houden. Maar na een schade kan de premie ineens een stuk hoger worden. De verhouding premie / dagwaarde wordt dan anders. Met als gevolg, dat het dan de moeite kan lonen na te gaan of overstappen op een andere verzekeringsvorm dan aanbeveling verdient. Misschien is het dan zelfs zinvol de verzekering over te sluiten naar een andere autoverzekeraar. We rekenen het je graag voor. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-04-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.