Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een hypotheekvrij huis - Is dat haalbaar?

Is een hypotheekvrij huis haalbaar? Vooral de aflossingsvrije hypotheek gooit roet in het eten.

Huiseigenaren maken maandelijks forse bedragen over naar de hypotheekbank. Maar kun je de hypotheek ook versneld aflossen? Hoe pak je het aan?

Veel huiseigenaren zijn een groot deel van het inkomen kwijt aan hypotheeklasten. Daar denk je verder niet bij na, want zo werkt het nou eenmaal. Als je geen hypotheek meer hebt, krijg je misschien wel de mogelijkheid om een paar dagen in de week minder te werken. Door de hoge hypotheeklasten is het versneld aflossen van de hypotheek vaak een utopie. Hypotheekvrij wonen is mogelijk, maar dat is volledig afhankelijk van de koopsom van de eigen woning, jouw inkomen en de gekozen hypotheekvorm.

Koop een huis onder jouw budget

Starters die iedere euro aan inkomen nodig hebben om überhaupt een hypotheek te krijgen kunnen het versneld aflossen van de hypotheek wel vergeten. Ze zullen al moeite genoeg hebben om de maandlasten op te brengen. Voor huizenkopers met meer te besteden is het versneld afbetalen van de hypotheek wel haalbaar. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat ze goedkoop gaan kopen. Hierdoor hebben ze maandelijks extra bestedingsruimte. Dit kunnen ze gebruiken om iedere maand extra af te lossen.

Is het extra aflossen aan te raden?

Het aflossen van schulden is goed, maar houd wel rekening met de fiscale consequenties. Je profiteert minder van de hypotheekrenteaftrek en op langere termijn heb je geen aftrekpost meer, maar alleen nog maar een bijtelling. Deze bijtelling was afgeschaft bij een (bijna) afgelost huis, maar de bijtelling wordt geleidelijk weer ingevoerd. Denk er ook bij na dat je het geld niet weer uit het huis kunt halen. Een extra aflossing verdwijnt in het huis. Het verhoogt de overwaarde, maar het zit natuurlijk vast in de stenen. Laat je dus goed adviseren voordat je extra gaat aflossen.

Hoeveel moet je extra aflossen?

In hypotheken die tegenwoordig nieuw worden afgesloten wordt de schuld volledig afbetaald in een periode van dertig jaren (of sneller). In veel oudere hypotheken zit nog een aflossingsvrij deel en veel huiseigenaren hebben ook een zogenaamde beleggingshypotheek. Bij deze hypotheken zal geen volledige aflossing plaatsvinden of is het nog maar de vraag of het gaat gebeuren. Hoeveel je af moet lossen om van een aflossingsvrije hypotheek af te komen kun je zelf uitrekenen. Je deelt de hypotheekschuld door het aantal maanden waarbinnen je de aflossingsvrije hypotheek wilt aflossen. Bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek van 30.000 euro wil je in 15 jaren aflossen. Dit vergt een jaarlijkse extra aflossing van 30.000 / 15 = 2.000 euro.

Een hypotheekvrij huis is voor de meeste huiseigenaren haalbaar, maar wel pas op een langere termijn. De hypotheeklasten drukken namelijk al zwaar op het maandelijkse budget.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-05-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.