Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Verhuizen om onder je hypotheek uit te komen

Betaal jij nog een torenhoge hypotheekrente? Overweeg het verhuizen naar een ander huis.

Huizenkopers die in het verleden voor zekerheid hebben gekozen, kunnen nu nog vastzitten aan een hoge hypotheekrente. Is verhuizen de oplossing of toch niet? 

Kopers van een huis beseffen zich vaak niet dat ze nu tegen een zeer lage hypotheekrente een hypothecaire lening afsluiten. Voor tarieven rond de 3,2 procent zet je de hypotheekrente nu voor een periode van 20 jaren vast. Tien jaar geleden (2011) betaalde je voor 20 jaren vast nog een tarief van 5,5 procent of zelfs nog meer. Achteraf gezien was het lang vastzetten van de hypotheekrente een ongelukkige keuze. In dat geval zitten de huiseigenaren namelijk nog tot 2031 vast aan een rentetarief van 5,5 procent. Ze kunnen de rentevaste periode openbreken, maar de boeterente zal flink in de papieren lopen. Het gaat om tienduizenden euro’s. Is er een andere oplossing?

Hoge lasten door de rentevast periode

Bij het afsluiten van een hypotheek kies je voor een rentevast periode. Dit is een contract met de geldverstrekker waarin je een vast rentepercentage afspreekt voor een bepaalde periode. Een stijging van de rente heb je geen last, maar van een renteverlaging kun je ook niet profiteren. Als je 10 jaar geleden de hypotheekrente voor 20 jaar vast hebt gezet, betaal je in vergelijking met de huidige tarieven een erg hoge hypotheekrente. Een deel van de hypotheek kun je boetevrij aflossen, maar voor het resterende deel moet je een boeterente betalen.

Hoeveel betaal je nu meer aan hypotheekrente?

Uitgaande van het eerder berekende verschil van 2,3 procent betaal je voor iedere 100.000 euro aan hypotheek ongeveer 191 euro extra per maand. Uitgaande van een hypotheek van 200.000 euro gaat het dus maar liefst om 383 euro meer aan rentelasten. In het geval de hypotheekrente nog voor 10 jaar vast staat, betaal je dus extra aan rentelasten: 120 maanden x 383 euro = 46.000 euro (uitgaande van een hypotheek van twee ton). Door de hypotheekrenteaftrek komt de netto schade lager uit, maar het blijft nog steeds een substantieel bedrag.

Of je gaat verhuizen om van de hypotheek af te komen

Bij verkoop van jouw huis kun je van de huidige hypotheek af. Speciaal voor de hypotheek verhuizen is natuurlijk wel erg veel gedoe, maar als de besparing in de vele tienduizenden euro’s loopt, loont het de moeite. Natuurlijk brengt verhuizen ook kosten met zich mee. Het moet dus wel om een groot verschil in maandlasten gaan om voor deze oplossing te kiezen. Als je toch al overweegt om te verhuizen, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

Neem geen overhaaste beslissing. Het is wel een erg drastische manier om onder jouw hypotheek uit te kunnen. Laat je eerst goed adviseren, misschien zijn er andere oplossingen voor jouw situatie.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-06-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.