Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wanneer moet je een CAR-verzekering afsluiten?

Voor een aannemer is de CAR-verzekering vaak een must. Wat heb je aan deze verzekering?

Voor bepaalde beroepsgroepen is de Construction All Risk verzekering (CAR) een onmisbare verzekering. Wat is eigenlijk de noodzaak van deze verzekering? 

De CAR-verzekering wordt vaak afgesloten voor aanvang van een verbouwing of het bouwen van bijvoorbeeld een bedrijfspand. Een aannemer kan bij een verbouwing schade aanrichten aan bezittingen van de opdrachtgever. Ook kunnen er bouwmaterialen beschadigd raken of worden er spullen gestolen van de bouwplaats. De CAR-verzekering zorgt ervoor dat dergelijke risico’s verzekerd zijn.

Zijn zulke schades niet elders verzekerd?

Schades door een verbouwing zijn vaak maar beperkt of helemaal niet verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Schade aan een pand zou je kunnen claimen op de opstalverzekering van het pand zelf, maar vaak zal de verzekeraar niet tot uitkering overgaan. Schade door een verbouwing kan uitgesloten zijn in de polisvoorwaarden. Bij schade door bouw- of verbouwwerkzaamheden is de CAR aan te raden.

Welke schadeoorzaken zijn verzekerd in de CAR verzekering?

Voor schades veroorzaakt door werkzaamheden sluit je deze verzekering af, maar er bestaat vaak ook dekking tegen schade door brand, storm en diefstal. Door bouwwerkzaamheden kan de rest van het object waaraan wordt gewerkt ook beschadigd raken. Door een verkeerde handeling raakt bijvoorbeeld een pand beschadigd of het object waaraan wordt gewerkt. Schades kunnen ook ontstaan door ontwerpfouten of door materiaalfouten. 

Hoe ruim moet de dekking in de CAR-verzekering zijn?

Het afdekken van aansprakelijkheid is vaak een belangrijk onderdeel van de CAR-verzekering, maar er zijn meer dekkingen. De verzekering bestaat uit verschillende rubrieken die je wel of niet meeverzekert. Op deze manier kun je de CAR-verzekering zo goed mogelijk afstemmen op het te verzekeren risico. Je kunt bijvoorbeeld hulpmaterialen en machines meeverzekeren, maar ook bedrijfsschade. Er kan een samenloop zijn met de AVB. Dekkingen die al in de AVB of op een andere manier verzekerd zijn, hoef je niet nog een keer te verzekeren.

Sluit geen CAR-verzekering af zonder deskundig advies

Een CAR-verzekering afsluiten is maatwerk. De juiste zaken moeten verzekerd worden, anders kun je de plank volledig misslaan. Details kunnen net het verschil maken tussen een uitgekeerde en een afgewezen schadeclaim. Er zijn namelijk veel factoren waar je rekening mee moet houden. Een verkeerd antwoord op één vraag van de verzekeraar kan een verzekering zinloos maken.

Een CAR-verzekering sluit je af voordat je met de bouw- of verbouwwerkzaamheden begint. Je kunt kiezen voor een eenmalige verzekering, maar er zijn ook doorlopende verzekeringen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-06-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.