Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Aftrekposten om als ondernemer van te profiteren

Ondernemers moeten het maximale uit de mogelijkheden halen. Vergeet daarbij de Belastingdienst niet.

De meeste zelfstandigen kennen de zelfstandigenaftrek wel, maar er zijn meer aftrekposten waar je van kunt profiteren. Welke zijn het?

De zelfstandigenaftrek is met een aftrekpost van 6.310 euro wel veruit de grootste aftrekpost. Volgens de politiek is het bedrag te hoog. De zelfstandigenaftrek wordt al sinds 2020 afgebouwd, zodat er in 2036 nog 3.240 euro overblijft. Welke aftrekposten kun je verder nog van profiteren?

Beginnende ondernemers hebben recht op de startersaftrek

De startersaftrek kun je zien als een tijdelijke verhoging van de zelfstandigenaftrek. Hier hebben starters drie jaren recht op, daarna vervalt de korting weer. Met deze aftrekpost kun je de moeilijke eerste jaren eenvoudiger doorkomen. In 2022 is de startersaftrek vastgesteld op 2.123 euro. Die komt bovenop de 6.310 euro voor de zelfstandigenaftrek. 

Werkt je partner ook mee? Denk om de meewerkaftrek

De partner werkt vaak mee in de onderneming om het werk klaar te krijgen. Daar kun je een vergoeding (salaris) tegenover zetten, maar je kunt ook gebruikmaken van de meewerkaftrek. De hoogte van het fiscaal voordeel hangt af van het aantal uren dat je partner in de onderneming investeert. Het moet om minimaal 525 uren in een jaar gaan, anders bestaat er geen recht op de meewerkaftrek. Als de partner hier een inkomen van minder dan 5.000 euro voor ontvangt, bestaat er ondanks het inkomen ook nog recht op de aftrek.

Daar komt de mkb-winstvrijstelling nog bovenop

Ook als je geen mkb’er bent, heb je recht op de mkb-winstvrijstelling. Deze vrijstelling zorgt ervoor dat je afrekent over een lagere winst. De vrijstelling bedraagt 14 procent van de winst. Maar let op! Met een verlies zorgt de mkb-winstvrijstelling voor een lager fiscaal voordeel. Het verlaagt namelijk het fiscale verlies.

Profiteer van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Door investeringen in je onderneming kun je mogelijk profiteren van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het moet minimaal om een investering van 2.401 euro gaan. Ook worden er eisen gesteld aan de zaken waarin je investeert. Als de investering aan de eisen voldoet, mag je 28 procent van de waarde extra als aftrekpost opvoeren. Gaat het om investeringen van 59.939 euro of meer? Dan gelden er andere bedragen die je in mindering mag brengen op je winst. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geldt bijvoorbeeld voor een laptop, maar niet voor bedrijfsmiddelen die zijn gekocht voor de verhuur of voor een zakelijke auto die op een fossiele brandstof rijdt.

Willekeurige afschrijving voor startende ondernemers

Startende ondernemers mogen op bedrijfsmiddelen sneller afschrijven. Een voorwaarde is dat het gaat om een eenmanszaak, een maatschap, een commanditaire vennootschap of een vennootschap onder firma. Ook moet je recht hebben op de startersaftrek. Voldoe je aan deze eisen? Dan mag je versneld afschrijven op bedrijfsmiddelen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-07-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.