Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

De kleineondernemersregeling - Wat houdt het in?

De verplichting om btw te rekenen en bij de klant in rekening te brengen vervalt als je jaarlijkse omzet onder de 20.000 euro blijft.

Voor wie is de kleineondernemersregeling bedoeld?

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. Je kunt gebruikmaken van de KOR als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar hebt. De KOR is er voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof) en voor rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv's).

Hoe werkt het?

De verplichting om btw te rekenen en bij de klant in rekening te brengen vervalt als je jaarlijkse omzet onder de 20.000 euro blijft. Het is dus een vrijstelling voor de btw. Je moet vooraf zelf inschatten in hoeverre je wel of niet boven de 20.000 euro uitkomt. Het in rekening brengen van btw hoeft niet meer, dus vervalt ook de aangifte. 

Je gaat de regeling voor drie jaar aan. In deze periode mag je geen btw meer in rekening brengen, maar de btw mag je ook niet aftrekken van je investeringen en zakelijke kosten.

Hoe kun je gebruik maken van de KOR?

Daarvoor moet je zelf in actie komen. Je moet je namelijk aanmelden bij de Belastingdienst. Na het aanmelden krijg je binnen zes weken reactie van de Belastingdienst. Aanmelden kan op de website van de Belastingdienst. Het is een eenvoudig in te vullen formulier, waarop je jouw verwachtingen niet hoeft te specificeren. Het is eigenlijk niet meer dan jouw gegevens invullen en het formulier ondertekenen. 

Wat zijn de voorwaarden voor de kleineondernemersregeling?

Je kan gebruik maken van de KOR als de omzet niet hoger is dan 20.000 euro per kalenderjaar en je gevestigd bent in Nederland. Als blijkt dat de omzet hoger is dan 20.000 euro, vervalt de KOR. Vanaf dat moment moet je dus weer btw rekenen en ontstaat ook de verplichting voor de btw-aangifte weer. Er volgt geen naheffing over de afgelopen periode. Je hoeft dus niet alsnog je klanten of opdrachtgevers een aanvullende nota te sturen voor het in rekening brengen van de btw.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.