Heeft u een vraag?
Stel hem hier
Voor het financieren van de eerste koopwoning kunnen starters de financiële hulp van ouders goed gebruiken. Wat schenken ouders gemiddeld aan de kinderen?
Volgens onderzoek van de Consumentenbond krijgt een op de drie starters op de huizenmarkt hulp van de ouders bij het financieren. Bij de ontvangers van een schenking van de ouders gaat het vaak om hoge bedragen. Hoe gaat de Belastingdienst hiermee om?
Hoeveel ontvangen starters als schenking?
Bij de onderzochte starters die een schenking hebben ontvangen ging het om relatief grote bedragen. Van de starters die zowel een schenking als een lening van de ouders kregen ging het gemiddeld om een geschonken bedrag van 38.000 euro. Van de starters die alleen een schenking kregen en geen lening ging het om een gemiddeld bedrag van 52.000 euro. In de meeste gevallen gaat het om een schenking van ouders aan de kinderen, maar schenkingen van andere familieleden zijn hierin ook meegerekend. De starters die alleen maar leenden van ouders of andere familieleden zaten op een gemiddeld geleend bedrag van 50.000 euro.
Met hulp kun je een duurder huis kopen
Uit het onderzoek blijkt dat huizenkopers die een schenking hebben ontvangen gemiddeld ook een duurder huis kopen. Ouders zullen vaak ook financiële hulp bieden om te voorkomen dat hun kinderen geen huis kunnen kopen. Met een schenking kunnen ouders hun kinderen op gang helpen. Zeker afgestudeerden die ook nog een af te betalen studieschuld hebben, zullen een lastige start op de huizenmarkt ervaren. Daar komt nog bij dat starters eerst flink moeten sparen voordat een koophuis überhaupt in beeld komt.
De jubelton verdwijnt, schenken blijft mogelijk
Een schenking moet je opgeven bij de Belastingdienst. Hierover is namelijk schenkbelasting verschuldigd, maar schenkingsvrijstellingen voor het kopen, verbouwen of het afbetalen van een koophuis zijn ruim. Mensen tussen de 18 en 40 jaar kunnen nu nog een belastingvrije schenking voor de eigen woning krijgen van 106.671 euro (in de volksmond ook wel 'jubelton' genoemd). Het kabinet verlaagt deze vrijstelling per 1 januari 2023 naar 27.231 euro en schaft die per 1 januari 2024 definitief af.
Zonder financiële steun het kopen uitstellen
Niet alle starters hebben ouders die een groot bedrag aan de kinderen kunnen geven of lenen. Het gevolg is dat deze starters het kopen langer uit moeten stellen. Er moet vaak eerst extra spaargeld beschikbaar komen. Helaas heeft het afwachten in de huidige markt een groot nadeel. De huizenprijzen stijgen hard en daar is moeilijk tegenop te sparen. Het hebben of het kunnen krijgen van geld maakt nu het grote verschil op de huizenmarkt.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 09-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.