Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een vakantiehuis kopen als investering

Overweeg je het kopen van een vakantiehuis? Waar moet je goed op letten?

Nederlanders zoeken naar een alternatief voor het sparen. Het kopen van een vakantiehuis kan een rendabel alternatief zijn, maar er zijn gevaren.

Het lijkt voor velen het ideaal: het kopen van een vakantiewoning die je deels weer verhuurt. Je hebt ook een mooie bestemming voor het weekend als het huisje niet verhuurd is en als het goed is houd je er ook nog geld aan over. Maar het is niet alles goud wat er blinkt. Houd wel rekening met de kosten en bekijk of het vakantiehuis wel goed te verhuren is.

Hoe kun je rendement maken op een vakantiehuis?

Dat kan op twee manieren. Ten eerste kun je het huis verhuren. Vooral de verhuur van huisjes op populaire vakantieparken kan rendabel zijn. Het vakantiepark kan je waarschijnlijk ook helpen met het verhuren en het weer schoonmaken voor de volgende bewoners. Ten tweede kun je rendement maken door een stijgende waarde van het vakantiehuis.

Verdiep je vooral goed in de kosten

Bij het kopen krijg je te maken met kosten voor het kopen van het huis en voor het eventueel regelen van de financiering, maar er zijn meer kosten. Het vakantiepark kan kosten rekenen voor de voorzieningen in het park en voor de onderhoudskosten van het park. Informeer voor de koop goed welke kosten je kunt begroten. Daar komen nog de kosten bij voor het schoonmaken van het huisje na het vertrek van een huurder. We hebben het nog niet eens gehad over de energierekening en het verzekeren van het vakantiehuis en alles wat erin staat. Periodiek kun je ook nog kosten verwachten voor het onderhoud van het huis.

Wat mag je verwachten aan huuropbrengsten?

Het verhuren van het huis brengt vaak ook weer kosten met zich mee. Je kunt het vakantiepark inschakelen voor de verhuur, maar daar zitten natuurlijk ook weer kosten aan. Houd er ook rekening mee dat de huuropbrengsten tegen kunnen vallen. Het vakantiepark is bijvoorbeeld niet meer zo in trek bij toeristen of het park is aan het verloederen. Let ook goed op de voorwaarden en de bepalingen die het vakantiepark zelf stelt.

Belastingdienst

Wanneer je je vakantiehuis af en toe tijdelijk verhuurt, dan hoef je de inkomsten niet aan de Belastingdienst op te geven. Zolang jij voor de Belastingdienst geen ondernemer bent, betaal je namelijk geen inkomstenbelasting over de verhuuropbrengsten uit je vakantiehuis. Er kan echter sprake zijn van meer dan alleen tijdelijke verhuur als je ook diensten aanbiedt die samenhangen met de verhuur. Zoals het verzorgen van ontbijt en het diner of het verstrekken van linnengoed. Op dat moment kan de Belastingdienst je als ondernemer zien en moet je de inkomsten opgeven. Dit is iets om rekening mee te houden en je vooraf goed over te laten informeren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.