Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Je eigen woning verkopen als aanvulling op je pensioen

Ga je binnenkort met pensioen? Wist je dat je jouw eigen huis kunt gebruiken als aanvulling op het pensioen?

Ga je met pensioen, maar vind je het pensioeninkomen te laag? Door het verkopen van je huis kun je extra geld vrijmaken.

Een eigen woning koop je voor het woongenot, maar het is ook een spaarpot. De overwaarde in het huis kun je gebruiken om je oudedag te verfraaien. Je kunt het huis namelijk verkopen. Met een flink bedrag aan overwaarde achter de hand kun je meer ondernemen en iets van de wereld zien. Maar ben je bereid om je huis te verkopen? En wat zijn de financiële gevolgen?

Wat is overwaarde?

Dit is de verkoopwaarde van jouw huis minus de hypotheek op het huis. Zolang het huis niet verkocht is, spreek je over een fictieve overwaarde. Je kunt namelijk niet precies weten wat jouw huis in de verkoop gaat opleveren. Je kunt een goede inschatting krijgen op basis van in de buurt verkochte woningen, maar de uiteindelijke koper beslist wat de echte verkoopwaarde van jouw huis is.

Door verkoop krijg je de overwaarde uitgekeerd

Door verkoop van jouw huis kun je maximaal profiteren van de opgebouwde waarde in de woning. Toch zit er ook een keerzijde aan. Je moet namelijk wel weer ergens wonen. Ga je huren? Dan krijg je er hoge lasten voor terug. Een goedkoper huis kopen is ook een optie, maar dat gaat weer ten laste van je overwaarde. Voor het weer krijgen van hypotheekrenteaftrek geldt als eis dat je de overwaarde gebruikt voor het kopen van de volgende koopwoning. Doe je dat niet? Dan is de betaalde hypotheekrente (deels) niet aftrekbaar van het inkomen.

Overwaarde uit het huis halen zonder te verkopen

Er zijn ook andere manieren om de overwaarde deels in handen te krijgen. Je kunt een krediethypotheek vestigen op het huis. Dit is te vergelijken met een doorlopend krediet, met jouw huis als onderpand. Tot een vooraf met de bank afgesproken bedrag kun je een schuld op het huis vestigen. Het kredietbedrag krijg je op jouw rekening gestort om vrij te besteden. Een andere optie is een aflossingsvrije hypotheek op het huis vestigen. Ook in dat geval krijg je het hypotheekbedrag als een voorschot op de overwaarde uitgekeerd. De betaalde hypotheekrente over deze hypotheekvormen kun je niet aftrekken van het inkomen.

Het huis komt na een overlijden toe aan de kinderen

Als je een goed pensioen hebt, hoef je geen geld uit het huis te halen. De overwaarde in jouw huis kun je in dat geval nalaten aan de kinderen. Hier hoef je niets voor vast te leggen in een testament. De wettelijke verdeling is namelijk dat al jouw bezittingen naar de kinderen gaan en eventueel naar jouw partner. In een testament kun je afwijken van de wettelijke regeling.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-11-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.