Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe kies je een goede bedrijfsnaam voor je onderneming?

Wil je een bedrijf starten? Kies de naam van je onderneming verstandig. Waar moet je op letten?

Een geschikte bedrijfsnaam kiezen moet aandacht voor zijn voordat je naar de KVK stapt. Waar let je op bij het kiezen van een bedrijfsnaam?

Het kiezen van een bedrijfsnaam doe je serieus. Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten. Je gaat de naam niet zomaar weer veranderen, dus heb je maar één kans. De naam moet goed bij jou en bij het bedrijf passen, maar er zijn ook een aantal praktische zaken waar je op moet letten.

Waarom is een goede bedrijfsnaam belangrijk?

De naam van jouw bedrijf geeft al een indruk aan de mensen die de naam horen. Met je naam kun je al vertellen wat jouw vakgebied is. De naam: ‘stukadoorsbedrijf’ met jouw naam er achter zegt genoeg. Een naam die eenvoudig is, zal ook geen verwarring scheppen bij het zoeken van jouw bedrijf op het internet.

Onderzoek of de gewenste naam ook handig is

Een bedrijfsnaam moet onderscheidend zijn en geen verwarring scheppen. Het liefst roept de naam al een beeld op van wat mensen kunnen verwachten van jouw bedrijf. Zoek op de naam in Google en probeer in te schatten wat je toekomstige klanten en opdrachtgevers vinden als ze zoeken op jouw naam. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee hoe lastig het wordt om vindbaar te worden. Met een bedrijfsnaam met een veel voorkomende achternaam erin zal het lastiger worden om goed vindbaar te zijn op het internet.

Is de domeinnaam nog beschikbaar?

Als je ook een website nodig hebt, zorg er dan voor dat de domeinnaam ook nog beschikbaar is. Het liefst met de extensie: ‘.nl’ en ‘.com’ er achter. Is de domeinnaam nog beschikbaar? Onderzoek of de domeinnaam ook een verleden heeft. Je wilt voorkomen dat je een domeinnaam krijgt waaronder in het verleden een dubieus bedrijf actief was.

Niet alle namen mogen

Je mag niet zomaar merknamen in jouw bedrijfsnaam opnemen. Je mag bijvoorbeeld niet de naam Adidas onderdeel maken van je bedrijfsnaam. De naam mag ook geen verkeerde verwachtingen scheppen. Een naam met de toevoeging ‘& Partners’ mag niet voor een eenmanszaak. Er zijn ook beschermde beroepen, waarvan je de naam niet mag gebruiken. Je mag jezelf geen notaris noemen als je niet als notaris geregistreerd staat.

Komt de naam al voor in het handelsregister?

In het handelsregister kun je zoeken op bedrijfsnamen. Deze vind je op de website van de Kamer van Koophandel. Pas op met het kiezen van een naam die veel lijkt op een bestaande naam. Vooral als de andere onderneming werkt binnen dezelfde branche. Verwarring in namen kan zorgen voor negatieve publiciteit. Bijvoorbeeld het bedrijf met ongeveer dezelfde naam gaat failliet.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-11-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.