Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Tips om facturen snel betaald te krijgen

Heb je last van te late betalingen van je facturen? Lees onze tips en doe er iets tegen.

Het laat betaald krijgen van facturen kan voor ondernemers een probleem zijn. Hoe kun je de betalingen zelf bespoedigen? Lees de praktische tips.

Op twee manieren kun je tegen een probleem aanlopen met het betaald krijgen van facturen. Je hebt debiteuren die laat betalen en je hebt debiteuren die niet betalen ondanks aanmaningen. Met een aantal tips kun je de late betalers op een vriendelijke manier stimuleren om sneller te betalen. We hebben ook een paar tips die meer dwingend zijn, maar wel zeer effectief. Doe er je voordeel mee.

Weet waarmee je in zee gaat

Bij het voor het eerst factureren van nieuwe klanten is het afwachten hoe correct ze zijn met het betalen. Maar je kunt vooraf wel uitzoeken wat er online over de klant bekend is. Mogelijk zijn er al meerdere klachten over een bedrijf waarmee je gaat samenwerken. Bij consumenten is het lastiger. Als je een grote klus aan gaat nemen bij een particulier kun je tussentijdse betalingen afspreken. Het verschuldigde bedrag pas na het afronden van de klus in rekening brengen geeft een groter financieel risico.

Wees duidelijk over de betalingstermijn

Maak bij een nieuwe samenwerking duidelijke afspraken over de betalingstermijn. Zo voorkom je te late betalingen en lastige telefoontjes en herinneringen. Vermeld de termijn aanvullend ook nog op de facturen die je naar de debiteuren stuurt. Laat er geen misverstanden over bestaan.

Factureer zo snel mogelijk

Door het snel factureren zorg je ervoor dat er minder tijd verloren gaat. Wacht ook niet te lang met het sturen van herinneringen als de betalingen niet op tijd binnen zijn. Een goede administratie zorgt voor snellere betalingen.

Herken een dreigend faillissement

Bedrijven die het financieel zwaar hebben zullen dat niet aan de grote klok hangen. Als relaties dit weten komt dat de geldstromen niet ten goede. Er zijn indicatoren die kunnen duiden op een dreigend faillissement. Pik deze op om een grote financiële domper te voorkomen. Let bijvoorbeeld goed op het betaalgedrag. Als een goede betaler ineens moeite heeft met het betalen kan dit duiden op financiële tekorten. Dat hoeft geen faillissement aan te duiden, maar alertheid is zeker aan te raden. Laat de rekeningen in dat soort gevallen vooral niet te hoog oplopen.

Overweeg een kredietverzekering

Deze verzekering biedt bescherming tegen onbetaalde facturen. Je legt het risico van bijvoorbeeld een faillissement van een debiteur bij de verzekeraar neer. Niet betalende debiteuren kunnen namelijk het voortbestaan van jouw bedrijf bedreigen. De kosten van een dergelijke verzekering vallen vaak erg mee. Vaak is het een percentage van de omzet, bijvoorbeeld 0,4 procent van de omzet.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-12-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.