Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Geen testament - Wat zijn de gevolgen?

In een testament kun je vastleggen wat er met jouw bezittingen gebeurt na jouw overlijden. Waarom is dat belangrijk?

Een testament is niet verplicht, maar kan wel raadzaam zijn. Als na een overlijden blijkt dat er geen testament is, gelden namelijk de wettelijke regels.

In een testament leg je vast wat er met jouw bezittingen en schulden moet gebeuren na jouw overlijden. Hierin kun je bijvoorbeeld vastleggen wie jouw geld en jouw huis krijgt. Overigens hoeft het niet hebben van een testament geen probleem te zijn, omdat er een wettelijk erfrecht bestaat.

Wie erft volgens het wettelijk erfrecht?

Zonder een testament gaan jouw bezittingen en schulden naar je partner en de kinderen. Het gaat in dit geval om de huwelijkspartner of je partner waar je een geregistreerd partnerschap mee hebt. Samenwoners erven dus niet van elkaar volgens de wettelijke regels!
Als er geen partner is, zijn de kinderen de verkrijgers van de volledige erfenis. Als je geen kinderen hebt, worden de ouders en de broers en zussen de erfgenamen.

Kinderen nemen een bijzondere positie in

Bij het overlijden is de partner diegene die jouw bezittingen verkrijgt, maar ook de kinderen erven een deel. Alleen blijft het erfdeel van de kinderen bij de langstlevende partner. De kinderen krijgen dus een vordering op de langstlevende partner. Normaal gesproken krijgen de kinderen hun deel pas na het overlijden van de langstlevende partner.

Waarom kunnen samenwoners niet zonder een testament?

Samenwoners erven wettelijk niet van elkaar! Dit kan grote gevolgen hebben na het overlijden van een van de twee partners. In dat geval gaan de bezittingen namelijk naar de wettelijke erfgenamen, en dat is niet de achterblijvende partner. Hierdoor kunnen er onwenselijke situaties ontstaan.

Voorbeeld:

Je woont samen en je koopt samen met je partner een huis. Beiden zijn jullie voor vijftig procent eigenaar. Kort na de aankoop kom je te overlijden. De helft van de woning komt in jouw nalatenschap terecht. En omdat de partner geen erfgenaam is, zal die in het vervolg 'zaken moeten doen' met de wettelijke erfgenamen, die door het wettelijk erfrecht dan de medeeigenaren zijn geworden. 

Een testament gaat voor op het wettelijke erfrecht

Het wettelijke erfrecht wordt grotendeels opzij geschoven door een testament. De wettelijke regels gelden namelijk alleen als er geen testament is. Een testament kan dus onwenselijke situaties helpen voorkomen.
Toch blijven bepaalde wettelijke regels wel gelden. Je kunt jouw kinderen bijvoorbeeld niet volledig onterven.

Een notaris kan een testament afstemmen op jouw specifieke wensen. Het advies van een notaris is hierin belangrijk. Er zijn namelijk veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-12-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.