Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe vang je een pensioentekort op als zzp'er?

Zzp’ers met een pensioentekort kunnen het tekort deels opvangen met lagere maandlasten.

Als zzp’er moet je zelf zorgen voor een goed pensioen. Als een volwaardige opbouw niet is gelukt, kun je in ieder geval je maandlasten verlagen.

Voor een goed pensioen moet je aandacht hebben. Wie vroeg begint kan tegen lage kosten een goed inkomen opbouwen voor de toekomst. Je hoeft niet in een pensioenregeling te vallen voor het opbouwen van een financieel goede oudedag. Uiteraard moet je er wel geld voor beschikbaar hebben. Door de coronacrisis kun je de pensioenopbouw tijdelijk stoppen, maar zodra het financieel weer beter gaat moet je de opbouw wel weer oppakken. Zzp’ers die onvoldoende pensioen hebben opgebouwd kunnen ook fors snijden in de uitgaven.

Zzp’ers moeten zelf de zaken regelen

De meeste zzp’ers vallen niet in een pensioenregeling. Je daar pas vanaf je 60e druk over maken is niet verstandig. Een goede aanvulling op de AOW bouw je namelijk niet in een aantal jaren op. Daar moet je tientallen jaren de tijd voor nemen. Het opbouwen van een aanvullend pensioen is niet verplicht, maar wel wenselijk. Je wilt namelijk niet na je pensionering in één keer terugvallen naar een inkomen op het minimumniveau.

Een hypotheekvrije woning geeft lucht

Na je pensionering geen hypotheeklasten meer hebben maakt een tegenvallend pensioeninkomen voor een deel weer goed. Tijdens je werkzame periode de hypotheek zoveel mogelijk aflossen geeft je dus financiële ruimte voor de toekomst. Overleg met je financieel adviseur wel eerst of het verstandig is om extra af te lossen op de hypotheek. Extra aflossen moet namelijk passen in jouw financiële toekomst. Je kunt het geld voor het extra aflossen namelijk ook gebruiken voor het opbouwen van een aanvullend pensioen.

Met een laag inkomen kan het noodzakelijk zijn om te snijden in je uitgaven 

Als je met pensioen gaat en geen ruim inkomen hebt, moet je goed letten op de uitgaven. Snijd daarom al flink in de uitgaven voordat je in een inkomensdaling terechtkomt. Ga bijvoorbeeld verhuizen naar een goedkopere huurwoning en zoek naar manieren om de vaste maandlasten te verlagen.

Ga je hypotheek nog oversluiten

Zodra je korter dan 10 jaar voor je pensioendatum zit, wordt het lastiger om de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheek voor lagere maandlasten. Neem de optie van het oversluiten zeker ook mee als je een eigen huis bezit en de mogelijkheid van het oversluiten hebt.

De waarde uit de eigen woning halen

Zodra je stopt met werken kun je ook de eigen woning verkopen en de overwaarde gebruiken voor het aanvullen van je pensioeninkomen. Een nadeel is wel dat je waarschijnlijk weer hogere maandlasten krijgt door het moeten huren van een huis, maar met een flinke overwaarde kun je een lange periode de huurlasten dragen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-12-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.