Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Waar heb je recht op van de Belastingdienst?

Krijg je geen zorgtoeslag? Ga zeker even na of je er wel recht op hebt.

Jaarlijks maken honderdduizenden Nederlanders geen gebruik van de zorgtoeslag waar ze recht op hebben. Waar heb je nog meer recht op van de Belastingdienst?

Het betalen van belasting, daar kom je niet onderuit, maar zorg er in ieder geval voor dat je zo weinig mogelijk betaalt. Bij de Belastingdienst hoeven ze niet meer te ontvangen dan waar ze recht op hebben. Er zijn fiscale voordelen waar je recht op kunt hebben, maar je moet wel weten wat jouw rechten zijn. Welke aftrekposten of teruggaven moet je echt niet vergeten?

Vergeet je recht op toeslagen niet

De Belastingdienst weet op financieel gebied bijna alles van je. Ze maken de aangifte van de inkomstenbelasting al zo eenvoudig mogelijk door zoveel mogelijk gegevens van tevoren voor je in te vullen, maar om de toeslagen moet je zelf denken. Op Toeslagen.nl kun je berekenen waar je recht op hebt. Jouw recht op toeslagen over het jaar 2022 kun je nog claimen tot september 2023. Doe je dat niet? Dan vervalt je recht op deze financiële tegemoetkoming.

Betaalde hypotheekrente kun je aftrekken van het inkomen

De meeste huiseigenaren weten dat ze de betaalde hypotheekrente af kunnen trekken van de belastingen, maar controleer wel of het ook echt gebeurt. Als het goed is zet de Belastingdienst dit soort aftrekposten al in de jaarlijkse aangifte klaar, maar controleer het wel altijd op juistheid. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de verstrekte informatie in de belastingaangifte. Ook als de Belastingdienst het er zelf al in heeft gezet.

Over de betaalde hypotheekrente kun je ook een voorschot krijgen

De betaalde hypotheekrente krijg je na de aangifte over het jaar van de betaling vermoedelijk pas tegen de zomer van het volgende jaar deels terug. Maar je kunt een voorschot krijgen met een voorlopige teruggave. Door deze voor 2023 aan te vragen krijg je iedere maand alvast een bedrag terug van de Belastingdienst. De voorlopige teruggave kun je zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Heb je al een voorlopige teruggave? Je krijgt in de meeste gevallen ook automatisch voor 2023 het voorschotbedrag. Controleer de bedragen wel goed. Als je te veel krijgt, moet je een deel van het ontvangen bedrag uiteindelijk weer terugbetalen.

Maak je hoge zorgkosten? De Belastingdienst betaalt mee

Sommige zorgkosten waar je geen vergoeding voor krijgt vanuit de zorgverzekering kun je indienen in de jaarlijkse belastingaangifte. De premie voor de zorgverzekering en het eigen risico kun je bijvoorbeeld niet aftrekken, maar wel onder andere de kosten voor verpleging in een verpleeghuis en de niet verzekerde tandartskosten. Deze kosten moet je zelf opvoeren in de belastingaangifte. Deze worden er niet ingezet door de Belastingdienst.

Stortingen in een lijfrentepolis

Heb je een lijfrenteverzekering of bouw je een aanvulling op het pensioen op via banksparen? Onder voorwaarden zijn de stortingen of de premies aftrekbaar van het inkomen. Laat je hier goed over adviseren voordat je een aftrekpost in de belastingaangifte zet.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-12-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.