Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat moet je weten over het BKR?

Heb je onterecht een registratie bij het BKR? Je kunt deze laten verwijderen. Hoe pak je dat aan?

Gegevens over leningen en uitgestelde betalingen staan geregistreerd bij het BKR. Hoe kun je de registraties opschonen en onterechte registraties verwijderen?

Het hebben van een BKR-registratie is geen probleem. Je krijgt namelijk al een registratie met bijvoorbeeld een uitgestelde betaling, bij een abonnement met een dure telefoon en door het rood kunnen staan op de betaalrekening. Alles wat geregistreerd staat kan wel effect hebben op jouw financiële mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld geen hypotheek krijgen als je te veel leningen op jouw naam hebt. Uit het BKR kan ook blijken dat je betalingsachterstanden hebt of hebt gehad. Dat kan ervoor zorgen dat je geen leningen meer kunt afsluiten tot deze registratie is verwijderd.

Controleer de registraties af en toe

Op de website van het BKR kun je gratis inzicht krijgen in wat er over jou vastgelegd is. Het opvragen kan eenvoudig en is binnen een paar klikken geregeld. Het inloggen gaat namelijk via iDIN. Dat is een manier van inloggen via het internetbankieren. Je logt dus in bij jouw bank. Daarna krijg je gelijk al een overzicht van de registraties op jouw naam. Per registratie kun je ook zien wie de registratie geregeld heeft.

Onterechte registraties verwijderen

Het BKR krijgt de informatie van de kredietverstrekkers. Bij een fout in de geregistreerde gegevens kun je contact opnemen met de organisatie die de registratie verzorgd heeft. Contact opnemen met het BKR heeft in dat geval geen zin. Pas als de kredietverstrekker het anders doorgeeft, komt het ook op de juiste manier in jouw overzicht.

Kun je registraties laten verwijderen?

Er zijn bedrijven die beloven dat ze jouw BKR-registraties kunnen opschonen, maar in de praktijk blijkt dat niet alle bedrijven de gemaakte afspraken kunnen nakomen. Kredietverstrekkers gaan alleen registraties verwijderen als daar ook een duidelijke aanleiding voor is. Pas dus op met bedrijven die geld in rekening brengen voor het laten verwijderen van registraties.

Je kunt registraties wel beëindigen

Ook leningen die niet meer actief zijn staan er nog steeds in. Ze blijven namelijk vijf jaren staan en daarna verdwijnen ze automatisch. Een beëindigde lening heeft geen negatief effect meer op wat je kunt lenen bij instellingen. Dat is anders als er achterstanden zijn opgelopen voordat de lening beëindigd is. Een achterstandsregistratie kun je dus nog jaren last van hebben.

Kun je nog wel een hypotheek krijgen met een BKR-registratie?

Bijna alle Nederlanders staan geregistreerd bij het BKR. Dat hoeft geen probleem te zijn. De registratie is bedoeld om te voorkomen dat Nederlanders te veel kredieten op hun naam krijgen. Voor het afsluiten van een hypotheek hoeft een BKR-registratie geen probleem te zijn. In overleg met de hypotheekadviseur kun je inschatten hoeveel hypotheek je kunt krijgen ondanks de registraties.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.