Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een bestelauto verzekeren - Hoe doe je dat?

Waar loop je tegenaan bij het verzekeren van een bestelauto?

Bij het verzekeren van een bestelauto zijn er een aantal aandachtspunten in vergelijking met het verzekeren van een personenauto. Wat zijn de verschillen?

Verzekeraars stellen andere eisen voor het verzekeren van een bestelauto dan voor een reguliere personenauto. Dat is ook te verklaren, want bestelauto’s worden ook anders gebruikt en hierdoor spelen er andere risico’s voor de verzekeraar. Vooral bestelauto’s die gebruikt worden voor het bezorgen van eten of voor koeriersdiensten brengen extra gevaren met zich mee.

De auto minimaal verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid

De WA verzekering is verplicht. Een op naam geregistreerd motorrijtuig moet je in ieder geval verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Op deze verzekeringsplicht wordt ook actief gecontroleerd. Het niet verzekeren van een motorrijtuig is namelijk te risicovol.

Eventueel kiezen voor een uitgebreidere bestelautoverzekering

Net als bij het verzekeren van een personenauto kun je ook kiezen voor de uitgebreidere beperkt casco of de volledige casco. In deze verzekeringsvormen krijg je onder bepaalde omstandigheden ook de eigen schade uitgekeerd. Bij de beperkt casco keert de verzekeraar bijvoorbeeld uit bij diefstal van de auto of bij stormschade aan de auto. Kies je voor de casco bestelautoverzekering? Dan krijg je ook de schade aan de eigen auto uitgekeerd die is ontstaan bij een aanrijding door jouw eigen schuld.

Waar is de premie voor de bestelauto van afhankelijk?

De premie is afhankelijk van factoren zoals de dekking, de waarde van de auto en de opgebouwde schadevrije jaren. Ook de manier waarop je de bestelauto gebruikt speelt hierbij een rol. Daar komt nog bij dat de premieverschillen per verzekeraar sterk op kunnen lopen. Het is dus een kwestie van goed advies inwinnen en de verzekering kiezen met de beste dekking tegen een aantrekkelijke premie.

Gebruik je de auto particulier of zakelijk?

Je kunt een bestelauto particulier verzekeren, maar in dat geval zijn zakelijke ritten met de bestelauto niet verzekerd. De verzekeraar is alert op een zzp’er die particulier een bestelauto gaat verzekeren. Verzekeraars willen namelijk voorkomen dat ze bestelauto’s particulier verzekeren, terwijl die in werkelijkheid zakelijk worden gebruikt.

Speciale aandacht voor het verzekerd bedrag

Voor de zakelijk gebruikte bestelauto hoef je de BPM en de BTW niet mee te verzekeren. Je kunt dus de cataloguswaarde van de auto aanhouden minus de belastingheffingen die de aanschafwaarde van de auto verhogen. Het verzekerd bedrag kan juist hoger uitvallen door bijvoorbeeld het aanbrengen van betimmering in de bestelauto of het laten plaatsen van reclame-uitingen aan de buitenkant van de auto.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-04-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.