Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Btw-aangifte vergeten? - De gevolgen

De btw-aangifte, daar kom je niet onderuit. Wat zijn de gevolgen van het te laat indienen en betalen?

Vóór mei moet de btw-aangifte over het eerste kwartaal ingediend zijn bij de Belastingdienst. Dat lukt velen niet. Hoe voorkom je een naheffing?

Elk kwartaal zijn er weer tienduizenden ondernemers die hun aangifte over het vorige kwartaal vergeten. Ze hebben niet voor de eerste van de maand volgend op het kwartaal de aangifte gedaan en/of de betaling verricht. Te laat zijn betekent een naheffingsaanslag en waarschijnlijk een boete. 

Zet vier data in de agenda

Het gaat maar om vier aangiftes in het jaar. Het voelt misschien alsof het veel vaker moet, maar dat komt doordat het voor ondernemers die er geen online systeem voor hebben best bewerkelijk is. Je hoeft maar vier dagen te blokken in je agenda, namelijk de laatste dagen van de maanden: januari, april, juli en oktober. Agendeer het voor de zekerheid ook nog even voor een week eerder. Anders komt het steeds op de laatste dag aan en dat kan een keer niet goed uitkomen omdat je andere bezigheden hebt.

Is aangifte nog niet mogelijk?

Het kan gebeuren dat je nog geen aangifte kunt doen, bijvoorbeeld omdat je nog niet precies weet wat je aan btw op moet geven. Ook dan heb je geen recht op uitstel. Dan kun je een schatting maken. Bij de aangifte over het belastingjaar worden de verschillen wel weer recht getrokken. Als de aangifte uitblijft, maakt de Belastingdienst uiteindelijk een schatting. Dit kan een hoger bedrag worden dan het werkelijk af te dragen bedrag aan btw.

Hoeveel boete krijg je?

De btw-aangifte vergeten zorgt voor een boete van 68 euro. Daarnaast kan de fiscus een boete opleggen afhankelijk van het onbetaalde bedrag aan btw. Het gaat om 3 procent van dat bedrag. Er geldt een minimum van 50 euro. Het maximum bedraagt 5.514 euro. De extra kosten kunnen dus hard oplopen.

Ook zonder omzet doe je aangifte

Als je in een kwartaal geen omzet hebt, heb je dus niets te verrekenen aan btw. Ook dan moet je aangifte doen. Hierin kun je aangeven dat je niets te verrekenen hebt. Het doen van aangifte kom je ook dan niet onderuit.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-04-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.