Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is het best te omschrijven als een lening om een huis te kopen. Het woord hypotheek is eigenlijk ook een afleiding van 'hypothecaire lening'. Je leent een bedrag van de hypotheekverstrekker (bank, verzekeraar, investeringsmaatschappij etc.) met je woning als onderpand. Een hypothecaire lening bestaat meestal uit rente en aflossing (indien je je hypotheek voor 2013 hebt afgesloten, kan het zo zijn dat je alleen rente betaalt en niets aflost).

De hypotheekmarkt, onderhevig aan veranderingen

Het kopen van een huis is een spannende periode, vooral in de huidige hypotheekmarkt, die momenteel zeer onderhevig is aan veranderingen. Het meest verstandige is om je hoofd koel te houden en je niet gek te laten maken door de huidige markt, waarin overbiedingen aan de orde van de dag zijn.

Een goed hypotheekadvies, aangepast aan jouw wensen en situatie door een hypotheekadviseur, heeft tijd nodig. Iets als de goedkoopste of voordeligste of beste hypotheek bestaat niet. Een hypotheek is maatwerk en daarbij is goed hypotheekadvies dus noodzakelijk.

Goed oriënteren en alle dingen op een rijtje zetten is hierbij dus eigenlijk noodzaak! Uiteraard kunnen wij je hierbij helpen.

Vooral de laatste jaren vinden er veel veranderingen plaats wat betreft de huizen- en hypotheekmarkt:

  • Huizenprijzen zijn enorm gestegen (en stijgen nog steeds)
  • De hypotheekrente is momenteel erg laag

Echter verandert ook de wet- en regelgeving omtrent hypotheken:

  • Dit vertaalt zich onder andere in een strengere acceptatie, het is lastiger geworden om een hypotheek te krijgen
  • Sinds 2018 kun je maximaal 100% financieren van de waarde van het huis, dit betekent dat je voor een huis met een waarde van €200.000,-, een maximale hypotheek kunt krijgen van €200.000,- (verbouwingen uitgezonderd). Dit betekent dat je de overdrachtsbelasting, advieskosten, notariskosten, eventuele taxatiekosten en eventuele NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kosten uit eigen zak moet betalen. Je hebt dus eigenlijk in alle gevallen spaargeld nodig. 
  • Sinds een aantal jaren geldt het provisieverbod, dit betekent dat hypotheekadviseurs geen provisie meer ontvangen van de banken en geldverstrekkers, maar dat de consument de adviseur rechtstreeks betaalt voor het gegeven advies, iedere adviseur hanteert zijn eigen tarief: dit kan bijvoorbeeld een vast bedrag zijn, of een basisbedrag waarbij je extra betaalt voor extra 'modules' (zoals bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering, bankgarantie etc.). Deze bedragen kunnen enorm variëren, sommige adviseurs vragen zelfs €3000,- of meer

 

Met de keuzemogelijkheden aan de linkerkant gaan we nog wat dieper in op de verschillende hypotheken en het gehele proces rondom de hypotheekaanvraag.

 

Belangrijke tip:

Houd je hoofd koel en laat je niet gek maken: teken geen enkel koopcontract, doe vooral geen bod zonder voorbehoud van financiering, voordat je al je financiële mogelijkheden kent. Dit voorkomt dat je jezelf onnodig op kosten jaagt, het tekenen van een koopcontract en dit niet na kunnen komen, kan je 10% van de koopsom kosten. Dan praat je al snel over erg hoge bedragen.

Wil je een huis kopen (bijvoorbeeld in Meierijstad (Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel) of waar dan ook)?! Uiteraard helpen wij je graag om te kijken wat er binnen je mogelijkheden valt. Je kunt ons bereiken via het tabje 'contact', dat je aan de rechterkant van dit scherm aantreft.