Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat moet je weten over de lineaire hypotheek?

De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm met voordelen. Kiezen voor deze hypotheekvorm kan verstandig zijn. Welke misverstanden zijn er over deze hypotheek?

De lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek zijn de twee populairste hypotheekvormen. De lineaire hypotheek wordt minder vaak gekozen. Dit komt deels door misverstanden.

Tegenwoordig worden er eisen aan gesteld om gebruik te kunnen maken van de regeling van de hypotheekrenteaftrek. Je kunt de betaalde hypotheekrente aftrekken van jouw inkomen als je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kiest voor een hypotheekvorm waarin een maandelijkse aflossing verwerkt zit.

De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek voldoen aan die eisen. De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm, maar de lineaire hypotheek heeft grote voordelen. Wat zijn veel voorkomende misverstanden?

Misverstand #1: De lineaire hypotheek is duurder

Zowel in de lineaire hypotheek als in de annuïteitenhypotheek los je de volledige lening af gedurende de looptijd van de hypotheek. Maar het grote verschil is dat je in de lineaire hypotheek de eerste jaren van de looptijd veel sneller aflost in vergelijking met de annuïteitenhypotheek. Hierdoor betaal je minder euro’s aan rente over de gehele looptijd gerekend. De lineaire hypotheek is dus over de gehele looptijd gerekend goedkoper.

Misverstand #2: De lineaire hypotheek is geen verstandige keuze

Veel mensen denken dat de lineaire hypotheek geen verstandige keuze is, omdat de maandlasten hoger zijn dan in de annuïteitenhypotheek. Dat klopt inderdaad, maar dat is tijdelijk. De lineaire hypotheek begint met hoge maandlasten en na iedere aflossing zakken de maandlasten iets. Omdat je in de lineaire hypotheek sneller aflost, is de lineaire hypotheek mogelijk de verstandigste keuze. Je hebt namelijk een sneller dalende hypotheekschuld, dus een kleinere kans op een restschuld als het huis verkocht moet worden.

Misverstand #3 :De lineaire hypotheek is onaantrekkelijk door het lagere fiscaal voordeel

Het klopt inderdaad dat je met de annuïteitenhypotheek recht hebt op een grotere teruggave van de Belastingdienst gedurende de looptijd, maar dat komt doordat je zelf meer aan rente betaalt. De rentelasten zijn aftrekbaar, maar het is nog beter om lage rentelasten te hebben. Het overgrote deel van de rentelasten betaal je zelf. De lasten zijn groter dan het fiscale voordeel.

Misverstand #4: De lineaire hypotheek is altijd de verstandigste keuze

Nee, in sommige gevallen kun je beter kiezen voor de annuïteitenhypotheek. Door de naar verhouding hoge maandlasten gedurende de eerste jaren van de hypotheek, is het mogelijk dat je de maandlasten niet kunt dragen. Door te kiezen voor de annuïteitenhypotheek houd je de hypotheeklasten in het begin zo laag mogelijk. Het kiezen voor de lineaire hypotheek kan er dus voor zorgen dat je de hypotheek niet kunt afsluiten, terwijl het wel lukt met een annuïteitenhypotheek .


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-12-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.