Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe kies je de juiste zakelijke autoverzekering?

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een zakelijke en een particuliere autoverzekering?

Een zakelijke auto moet je betaalbaar, maar wel zo ruim mogelijk verzekeren. Waar moet je vooral op letten?

Het maakt voor het verzekeren een verschil of je de auto privé of zakelijk gebruikt. Verzekeraars vragen nadrukkelijk naar het gebruik van de auto. Voor het inschatten van het risico maakt het een groot verschil of je een auto gebruikt voor de wekelijkse privé boodschappen of voor het bezorgen van eten van een restaurant. Waar let je op bij het verzekeren van een zakelijke auto?

Een zakelijke autoverzekering is duurder

Verzekeraars maken bij het verzekeren inschattingen over de kans op schade. Daarom is een autoverzekering in de Randstad duurder dan in Limburg. De kans op schade is in de Randstad namelijk groter. Verzekeraars gaan er vanuit dat zakelijke auto’s gemiddeld meer kilometers maken en dat er minder voorzichtig in een zakelijke auto wordt gereden. Mogelijk geldt dat niet voor jouw zakelijke auto, maar verzekeraars gaan uit van het gemiddelde gebruik. Het particulier verzekeren van een auto is goedkoper dan het zakelijk verzekeren.

Kies de verzekeringsvorm weloverwogen

De goedkoopste verzekeringsvorm is de WA autoverzekering, maar deze dekking vergoedt geen schade aan je eigen auto. De WA-dekking kies je voor een zakelijke auto met nog maar weinig waarde. Uitsluitend schade aangericht aan anderen met je auto is verzekerd. Bij diefstal, stormschade, ruitbreuk of een ongeval draag je de herstelkosten van jouw auto zelf. Voor een auto met een hogere waarde kies je voor de WA beperkt casco of voor de WA casco autoverzekering.

Je kunt de auto exclusief btw verzekeren

Je kunt een zakelijke auto exclusief btw verzekeren. Hierdoor komt de verzekerde waarde lager uit, en betaal je dus een lagere premie. Het nadeel is dat de verzekeraar een schade-uitkering exclusief btw uitkeert. De btw moet je voorschieten en vervolgens weer verrekenen met de Belastingdienst. Je moet de btw dus voorfinancieren, en dat kan bij een kostbare schade om een groot bedrag gaan.

Heb je nog een aanvullende dekking nodig?

Als je vaak waardevolle lading vervoert, kan een aanvullende dekking noodzakelijk zijn. In de autoverzekering zit namelijk nauwelijks of geen dekking voor diefstal uit de auto. Een aanvullende verzekering zorgt wel weer voor een hogere premie, maar dat is een afweging die je moet maken. Het wel of niet verzekeren van dit risico is sterk afhankelijk van de kans op diefstal.

Houd ook rekening met de kosten voor het geschikt maken van de auto voor het zakelijk gebruik. Voor een bestelauto waar je voor een groot bedrag bijvoorbeeld gereedschapskasten inbouwt, moet je wel zorgen voor een aanvullende dekking in de autoverzekering.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-07-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.