Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Inboedelverzekering - Is het noodzakelijk?

Hoewel een inboedelverzekering niet verplicht is, is het wel een verstandige keuze.

De kans op een brand in huis is 1 op 65 volgens een onderzoek van een aantal jaar geleden.

Een inboedelverzekering sluit je hoofdzakelijk af om het risico van brand te ondervangen. De dekking in de meeste inboedelverzekeringen is veel ruimer, maar brand - en eventueel nog inbraak - daar doe je het eigenlijk voor. De kans dat jouw huis de komende twintig jaar in de fik vliegt is klein, maar dat is natuurlijk het verhaal van het verzekeren. Je verzekert een onzekere gebeurtenis. Waarschijnlijk veroorzaak je met jouw auto ook geen schade, maar het niet verzekeren is een te groot risico. Het verzekeren (WA verzekering) van jouw auto is verplicht. Deze verplichting is er niet voor jouw inboedel, maar niet verzekeren is niet verstandig.

Bij schade gaat het gelijk om een grote kostenpost

Je sluit de verzekering niet af voor een brandgat in een karpet. Dit soort schades zijn verzekerd, maar rechtvaardigen de hoogte van de premie voor een inboedelverzekering niet. De inboedelverzekering sluit je af voor een brand waarbij de schade in de tienduizenden euro’s kan lopen. Als je na een brand jouw inboedel volledig moet vervangen schrik je waarschijnlijk van de hoogte van het schadebedrag. Vaak wordt gedacht aan de grote zaken zoals banken, tafels en de grote LCD televisie, maar vergeet de rest niet. Bijvoorbeeld alleen al kleding, elektronica en keukengerei vervangen loopt vaak al in de vele duizenden euro’s.

Welk verzekerde bedrag kan ik aanhouden?

De inboedel op een bedrag inschatten is een lastige opdracht. In een ver verleden werden er in te vullen lijsten door verzekeraars verstrekt. Hiermee moest de inboedel worden geïnventariseerd. Dat is natuurlijk een bijna onmogelijke opgave. Tegenwoordig kun je ook de verzekeraar de waarde in laten schatten. Op basis van onder andere de gezinssamenstelling, het gezinsinkomen en het type huis berekenen verzekeraars een verzekerd bedrag voor de inboedelverzekering. Eigenlijk is het natuurlijk gewoon een inschatting op basis van landelijke gemiddelden. Bij een door de verzekeraar ingeschat verzekerd bedrag wordt er vaak een garantie tegen onderverzekering afgegeven. Je kunt dus niet te laag verzekerd zijn.

Inboedel verzekeren zonder verzekerd bedrag

Het vaststellen van het verzekerd bedrag voor de inboedelverzekering is een hoop gedoe. Er zijn verzekeraars die daar geen tijd meer in investeren. Er staat geen verzekerd bedrag meer in de polis. Aan de hand van jouw postcode stellen ze de hoogte van de premie vast. Verzekerden in een postcodegebied van een villawijk betalen een hogere premie dan verzekerden in een postcodegebied met goedkopere huizen. Dit is in sommige gevallen tekort door de bocht. In dure huizen kan namelijk voor minder waarde staan in vergelijking met een starterswoning. Toch is het voor verzekeraars een effectieve manier om eenvoudig de premie vast te stellen.

Samengevat kun je niet zonder een inboedelverzekering, maar laat je hierin wel adviseren. Er is namelijk niet één beste manier om het verzekerde bedrag en de premie vast te stellen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-04-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.