Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Spaargeld als oudedagsvoorziening - Geen goed idee

Is sparen als aanvulling op je AOW verstandig, of zijn er betere manieren?

Ondernemers die geen pensioen opbouwen kunnen spaargeld achter de hand houden ter aanvulling op de AOW. Hier kleven wel een aantal nadelen aan.

Een vrij opneembare spaarrekening heeft voordelen. Je kunt een gereserveerd spaarkapitaal ook gebruiken voor andere doeleinden als het toch noodzakelijk is. Dat is ook gelijk een nadeel. Er komen namelijk altijd wel situaties voorbij waarin  je dat geld goed kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor een investering. Voor het pensioen gereserveerd geld moet deze bestemming ook houden. Door het bedrag echt te gebruiken voor bijvoorbeeld het opbouwen van een lijfrentekapitaal kun je er ook niet over beschikken. Er zijn nog meer redenen waarom sparen niet de oplossing is voor een goed verzorgde oudedag.

Het rendement op spaargeld is te verwaarlozen

Sparen levert relatief weinig op. De meeste banken bieden een spaarrente ongeveer 3 à 4 procent. Ondernemers die nog tientallen jaren moeten tot de pensioendatum kunnen beter kiezen voor een andere manier om geld te investeren. Beleggen brengt risico’s met zich mee, maar over een periode van tientallen jaren is het risico nog te overzien. Het blijft natuurlijk wel opletten hoe je het geld wegzet. De risico’s moeten wel beheersbaar zijn.

Over spaargeld moet je jaarlijks belasting betalen

De Belastingdienst houdt vermogensrendementsheffing in over jouw vermogen waarover je op 1 januari beschikt. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de omvang van het vermogen. Vooral bij grotere vermogens gaat het om een zware heffing. Er geldt wel een vrijstelling van 57.000 euro. Deze heffing ben je jaarlijks verschuldigd. Door het geld bijvoorbeeld te storten in de vorm van een lijfrente, telt het niet mee voor de vermogensrendementsheffing 

Het spaargeld is geen afgeschermd vermogen

Een pensioenkapitaal is veilig bij een faillissement of bij een schuldsanering. Het kapitaal wordt gezien als een onderdeel van het pensioen en dus niet meer als een uit te winnen vermogen. Op deze manier bescherm je dus het opgebouwde vermogen.

Sparen geeft geen fiscaal voordeel

Het bedrag dat je jaarlijks apart zet als pensioenvoorziening is aftrekbaar. De investering kun je aftrekken van jouw inkomen of de winst. Vooral met een inkomen in de hoogste belastingschijf kan dit een leuke besparing op de belastingheffing opleveren. Na jouw pensionering wordt het inkomen uit het opgebouwde kapitaal weer belast. Normaal gesproken is het inkomen na pensionering lager, dus pak je op deze manier mogelijk een fiscaal voordeel.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-05-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.