Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Je gaat jouw huis verkopen. Wat zijn de fiscale gevolgen?

Wat zijn de fiscale gevolgen van het ontvangen van de overwaarde na de verkoop van je huis via de notaris?

Na het verkopen van je huis houd je een bedrag over. Moet je over dit bedrag afrekenen met de Belastingdienst? Wat als je schulden overhoudt?

Het bezitten van een huis heeft ook invloed op de belastingen. De betaalde hypotheekrente mag je aftrekken van het inkomen. Bij het verkopen van jouw huis ben je geen belastingheffing verschuldigd over de overwaarde, maar er zijn wel regels waar je rekening mee moet houden.

Hoe gaat de Belastingdienst om met overwaarde uit een verkochte woning?

De uitkering is vrij besteedbaar, behalve als je weer een ander huis koopt. Stel, je hebt jouw huis verkocht voor 250.000 euro. Minus de hypotheek op het huis houd je een overwaarde van 75.000 euro over. Je koopt vervolgens een huis voor 300.000 euro. Voor de nieuwe woning heb je maar recht op hypotheekrenteaftrek voor een bedrag van 225.000 euro. Je wordt dus geacht om de overwaarde weer te investeren in de nieuw aangekochte woning. Dit wordt de bijleenregeling genoemd.

En als je in een huurhuis gaat?

Ga je niet kopen maar huren? In dat geval kun je de overwaarde vrij besteden. Maar toch krijg je te maken met de Belastingdienst. De overwaarde wordt namelijk als vermogen gezien. Bij een vermogen boven de 57.000 euro (114.000 euro voor partners) betaal je over het meerdere zogenaamde vermogensrendementsheffing. Houd er wel rekening mee dat bijvoorbeeld ook spaargeld, aandelen en Bitcoins meetellen als vermogen. Koop je binnen drie jaren na de verkoop alsnog een huis? Dan moet je nog steeds de overwaarde in het huis investeren. Ook dan is de bijleenregeling nog van toepassing.

Hoeveel belasting betaal je over het vermogen?

Over het vermogen boven de vrijstelling betaal je ieder jaar weer belasting. Hierbij is het vermogen per 1 januari van dat jaar bepalend. Gerealiseerde overwaarde in 2024 wordt dus pas belast in 2025, je had het bedrag immers nog niet op 1 januari 2024. Op de website van de Belastingdienst kun je exact berekenen hoeveel belasting je eventueel moet betalen.

Huis verkocht met een restschuld – Hoe gaat de Belastingdienst hiermee om?

Na de verkoop van je huis met een restschuld heb je twee mogelijke opties, namelijk:

  1. Je financiert de restschuld mee in de hypotheek op je volgende koopwoning.
  2. Je maakt afspraken met de bank over het terugbetalen van de hypotheekschuld.

In beide gevallen is de betaalde rente niet aftrekbaar van het inkomen. Op deze regel is wel een uitzondering: als de schuld ontstaan is voor 1 januari 2018, is de betaalde rente over de schuld aftrekbaar gedurende maximaal vijftien jaar.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-06-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.