Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hypotheekrenteaftrek niet verrekenen met een voorlopige teruggave

Laat je de teruggave van de Belastingdienst direct uitkeren via een voorlopige teruggave of juist niet?

De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar. Dit kun je verrekenen met een voorlopige teruggave, maar je kunt er ook een spaarpot van maken. 

Als huiseigenaar krijg je een deel van de betaalde hypotheekrente terug van de Belastingdienst. Je profiteert namelijk van de zogenaamde hypotheekrenteaftrek. Het aan hypotheekrente betaalde bedrag kun je onder voorwaarden meenemen bij de aangifte inkomstenbelasting. Wat je dit jaar betaalt, kun je volgend jaar meenemen in de belastingaangifte. Je kunt ook door middel van een voorschot nu al een bedrag ontvangen in de vorm van een voorlopige teruggave. Heb je het extraatje maandelijks niet echt nodig? Dan kun je ook overwegen om het pas volgend jaar uit te laten keren.

Hoe krijg je een deel van de betaalde hypotheekrente terug? 

Over het bruto inkomen betaal je heffingen. Vervolgens krijg je het netto uitgekeerd door de werkgever. Huiseigenaren betalen eigenlijk teveel belasting over het inkomen. Stel, over een jaar gerekend is 7.000 euro aan hypotheekrente betaald voor de hypotheek op de eigen woning. Met dit bedrag kun je jouw inkomen verlagen. De hierover verschuldigde heffingen krijg je namelijk terug van de Belastingdienst. Jaarlijks dien je voor 1 mei de aangifte inkomstenbelasting in over het voorgaande jaar. Vervolgens krijg je vanaf juli de teruggave van de Belastingdienst uitgekeerd.

Hoe vraag je een voorlopige teruggave aan? 

Hiervoor kun je met jouw DigiD inloggen op de website van de Belastingdienst. Je kiest voor de optie voorlopige teruggave aanvragen. Hier vul je in wat je vermoedelijk dit jaar gaat verdienen en hoeveel hypotheekrente je verschuldigd bent. Het mogen schattingen zijn. Het programma rekent op basis van de ingevulde gegevens uit waar je maandelijks recht op hebt. Nadat de Belastingdienst alles verwerkt heeft, krijg je er bericht van. Dit verzoek kun je ook in de loop van het jaar indienen. Je kunt het bedrag waar je recht op hebt bijvoorbeeld ook in een periode van bijvoorbeeld zes maanden uitgekeerd krijgen.

Je kunt er ook een spaarpot van maken 

Zonder voorlopige teruggave krijg je het dus later pas uitgekeerd. Voor 1 mei indienen is voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Het bedrag in één keer achteraf ontvangen heeft ook voordelen. Zie het als extra vakantiegeld. Bij een voorlopige teruggave maak je het bedrag bijna ongemerkt op. Je kunt er ook voor kiezen om de belastingteruggave te gebruiken voor extra aflossingen om jouw hypotheekschuld te verlagen. Neem in dat geval wel eerst contact op met jouw hypotheekadviseur. Extra aflossen is namelijk niet altijd gunstig.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-01-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.