Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Stijgende hypotheekrentes - Wat kun je doen?

Wat gaan de hypotheekrentes doen? Er wordt een verdere stijging verwacht in 2022. Wat kun je het beste doen?

De rentestand is al jaren achtereen laag, maar daar lijkt nu een verandering in te komen. Huiseigenaren kunnen zich hier tegen wapenen. Hoe doe je dat?

Voor kopers van huizen zijn het gouden tijden. Ze kunnen tegen een zeer lage hypotheekrente voor een lange periode de maandlasten vastzetten. Ook huiseigenaren bij wie de rentevaste periode binnenkort afloopt kunnen profiteren van de lage rente. Zelfs als de rentevaste periode nog jaren loopt kun je een graantje meepikken, namelijk door het openbreken van het huidige rentecontract. Je betaalt wel boeterente, maar deze investering verdien je vermoedelijk snel terug.

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2022?

De meningen zijn erover verdeeld, maar gemiddeld verwachten economen een verdere stijging van de hypotheekrentes. Voor een rentevast periode van tien jaar of langer kun je een paar tiende procentpunt aan stijging verwachten. Kortom, nu is een goed moment om te kopen. Er worden namelijk stijgende huizenprijzen verwacht en de hypotheekrentes stijgen ook nog eens. 

Wat kunnen huiseigenaren doen tegen de stijgende hypotheekrente?

De gevolgen voor jou zijn afhankelijk van de resterende looptijd van jouw rentevaste periode. Moet je in 2022 een nieuwe keuze maken? Op verzoek kun je de beslissing hierover vervroegen. Wij kunnen jou hiermee helpen. Als de hypotheek nog een aantal jaren vaststaat zijn er ook mogelijkheden om te profiteren van de lage rente. De geldverstrekker zal jou een boeterente in rekening brengen, maar je kunt wel direct de hypotheekrente voor een langere periode vastleggen na het openbreken. Rentemiddeling is ook nog een optie. Of het verstandig is moet blijken uit een adviesgesprek met jouw adviseur.

Potentiële kopers moeten het kopen niet te lang uitstellen

Twijfel je nog over het kopen van een huis? Wacht liever niet tot de hypotheekrentes sterk stijgen, want stijgende rentes en stijgende huizenprijzen kunnen de spoeling nog dunner maken. De huizen die je binnen jouw budget kunt kopen worden steeds schaarser. Niet voor iedereen is het niet kunnen kopen van een huis een eigen keuze. Een hypotheek afsluiten lukt bijvoorbeeld niet door een te laag inkomen of de studieschuld verpest de mogelijkheden. Met spaargeld kun je het probleem oplossen, maar het opbouwen van een kapitaal kost natuurlijk ook tijd. Mogelijk is de enige optie het bijstellen van de wensen. Mogelijk moet je voor het kopen toch uitwijken naar een andere plaats of toch een huis kopen met een kleinere tuin of een slaapkamer minder.

Kies bij voorkeur voor een langere rentevaste periode 

In 2022 wordt een verdere verhoging verwacht, en ook de jaren daarna kunnen de rentes blijven stijgen. Houd daar rekening mee bij het kiezen van een nieuwe rentevast periode. De stijgingen kunnen beperkt blijven de komende jaren, maar dat weet je niet zeker. Met een langere rentevaste periode kies je voor zekerheid en stabiliteit. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-02-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.