Heeft u een vraag?
Stel hem hierIn veel oudere hypotheken zit een aflossingsvrij deel. Wat gebeurt er op de einddatum? Is de standaard looptijd verlengen een optie?
De aflossingsvrije hypotheek was jarenlang populair door de lage maandlasten en de maximale renteaftrek. Na 2011 mochten nieuwe hypotheken overigens nog maar voor de helft aflossingsvrij zijn.
Ook de aflossingsvrije hypotheek heeft een einddatum. Die staat in de hypotheekakte. Maar daar is die hypotheek eigenlijk helemaal niet op ingesteld. Want op de einddatum van de hypotheek is er doorgaans nog niets afbetaald op de hypotheekschuld. Aflossingen zijn geen onderdeel van deze hypotheekvorm. En dat kan op die einddatum soms wel eens voor problemen zorgen.
Hoe kan een looptijd van dertig jaar voor problemen zorgen?
Bij het bereiken van de einddatum ga je er vanuit dat de hypotheek wordt verlengd, maar dat is niet altijd het geval. De hypotheek loopt bijvoorbeeld bij een geldverstrekker die niet meer bestaat of geen hypotheken meer verstrekt. Soms zal de geldgever op de einddatum ook opnieuw gaan kijken naar de haalbaarheid van de hypotheek. En door een te laag pensioeninkomen kun je dan soms worden afgewezen voor het verlengen van de hypotheek. Ook het kiezen voor een andere geldgever kan dan voor vergelijkbare problemen gaan zorgen. Met als gevolg, dat de hypotheek op die einddatum ineens afgelost zal moeten worden.
Nou zal het verlengen van de meeste aflossingsvrije hypotheken in praktijk niet voor problemen zorgen. Want de meeste banken verlengen die gewoon op basis van de oude gegevens. Maar het gaat om de overige gevallen.....
Er zijn in Nederland één miljoen huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek, dus veel huishoudens kunnen uiteindelijk tegen een probleem aanlopen.
Of je zet de hypotheek om naar een andere vorm
Nu alsnog kiezen voor een andere hypotheekvorm kan dan probleem mogelijk voorkomen. Want dan zal het hypotheekbedrag, aan het einde van de afgesproken looptijd, lager zijn dan nu. Een een lagere hypotheek zal ook veel minder snel tot problemen leiden. Bovendien leidt een lagere hypotheek vaak ook tot lagere maandlasten, wat automatisch een beter 'pensioeninkomen' oplevert.
Dat omzetten van de hypotheek kan in veel gevallen dus simpelweg voordelen opleveren. En soms zelfs ook nog eens betere voorwaarden. Want dat is een kwestie van alle details goed met elkaar vergelijken.
Huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek hoeven zich over het algemeen geen zorgen te maken, maar doen er wel verstandig aan om de gevolgen van dat aflossingsvrij zijn door te spreken met een hypotheekadviseur. Stel dit niet uit tot de einddatum van de hypotheek bereikt is.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 24-06-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.