Heeft u een vraag?
Stel hem hier
Het voortbestaan van een bedrijf kan afhankelijk zijn van weersomstandigheden. Een brede weersverzekering kan uitkomst bieden. Welke dekking biedt de verzekering?
Door de klimaatverandering zien we steeds vaker extremer weer. Het kan heftiger stormen en stormen kunnen veel vaker voorkomen. In de zomermaanden hebben we ook nog een grotere kans op lange periodes van droogte. Voor bijvoorbeeld landbouwers en fruittelers kan dit grote financiële gevolgen hebben. De financiële risico’s zijn vaak te groot om zelf te dragen. Met de brede weersverzekering kun je het risico verzekeren.
Welke dekking biedt de brede weersverzekering?
De financiële risico’s van extreem weer of een natuurramp kunnen zorgen voor een faillissement van bijvoorbeeld een landbouwer. Met de brede weersverzekering verzeker je het gevaar van schade door bijvoorbeeld vorst, storm, hagel, droogte en blikseminslag. Bij het verzekeren kom je vaak niet onder een groot bedrag aan eigen risico uit. Het is namelijk een zogenaamde calamiteitenverzekering. Je draagt zelf bijvoorbeeld dertig procent van het schadebedrag.
De klimaatsverandering heeft invloed op de premie
Voorgaande jaren hebben verzekeraars meer aan claims ontvangen in vergelijking met eerdere jaren. Dit heeft invloed op het afsluiten van een weersverzekering. Verzekeraars moeten de verzekeringen uiteraard wel kostendekkend houden. Bij het afsluiten van deze verzekering zullen verzekeraars kritisch zijn bij het bepalen wat ze wel en niet kunnen verzekeren. De hogere schadelast zorgt ook voor een stijging van de premie of verzekeraars moeten te grote risico’s schrappen in de polisvoorwaarden. Dit zorgt ervoor dat je kritisch moet vergelijken in de zoektocht naar een weersverzekering. Jouw verzekeringsadviseur kan hier uiteraard bij helpen.
Komt de betaalbaarheid in het geding?
Als we in Nederland te maken krijgen met meer extreme weersomstandigheden, dan kun je nadenken over de betaalbaarheid van deze verzekering. Het risico is namelijk alleen nog maar te verzekeren als het ook voor verzekeraars nog beheersbaar is. Het risico van overstromingen is bijvoorbeeld uitgesloten in woonhuisverzekeringen. Dat doen ze omdat het risico voor een verzekeraar te groot is. Dat kan uiteindelijk ook spelen voor de brede weersverzekering.
De politiek doet een duit in het zakje
De politiek ziet ook het belang van deze verzekering in. Je kunt een subsidie aanvragen van maximaal 63,7 procent voor de kosten van de verzekeringspremie. Dit kan ook lager zijn. Het totale subsidiebudget van 17.500.000 euro wordt namelijk over het aantal aanvragers verdeeld dat subsidie krijgt. Meer informatie vind je hier.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 07-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.