Heeft u een vraag?
Stel hem hier
Tot een aantal jaren geleden hoorde je in de media nog veel over huizen die onder water stonden, maar het komt tegenwoordig steeds minder vaak voor.
Je zou bijna aan de stijgende huizenprijzen wennen, maar tot 2014 bleven de huizenprijzen maar dalen. De daling is ontstaan door het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. In stappen zijn huizen in die tijd tientallen procenten in waarde gezakt. Dat was vooral een groot probleem voor huiseigenaren die wel moesten verkopen. Een groot probleem hadden huiseigenaren die bij het uitbreken van de kredietcrisis net de pech hadden dat ze een huis hadden gekocht zonder eerst de oude woning te verkopen. In dat geval hadden ze twee huizen die in waarde daalden.
Wanneer staat een huis ‘onder water’?
De term ‘onder water’ wordt gebruikt om aan te geven dat een huis niet te verkopen is zonder er een restschuld aan over te houden. De hypotheekschuld op het huis is dus hoger dan de verkoopopbrengst. Dit maakt een huis onverkoopbaar of in ieder geval moeilijker verkoopbaar. De geldverstrekker waar de hypotheek loopt moet toestemming geven om een huis met een restschuld te verkopen. Het is na de verkoop van het huis namelijk nog maar de vraag of de geldverstrekker het volledige uitgeleende bedrag (de hypotheekschuld) weer terugkrijgt.
Hoe wordt er omgegaan met een huis dat onder water staat?
Deze vraag speelt pas als een huiseigenaar het huis verkoopt. Als verkoop alleen mogelijk is met een restschuld, kunnen de verkopers beter eerst contact opnemen met de hypotheekadviseur om te informeren naar de mogelijkheden. Als verkoop onvermijdelijk is, moet de geldverstrekker waar de hypotheek loopt hiervan op de hoogte worden gesteld. Samen met de geldverstrekker kan er vervolgens gezocht worden naar een oplossing.
Een huis met NHG biedt in sommige gevallen een uitweg
Heb je een NHG-hypotheek en moet het huis verkocht worden door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid van de huiseigenaar of in verband met een scheiding? Onder voorwaarden bestaat er recht op kwijtschelding van de schulden na verkoop.
Steeds minder huizen staan onder water
Door de sterk gestegen huizenprijzen staan steeds minder huizen onder water. Dat komt mede door de grote vraag naar koophuizen en het maar geringe aanbod. Ook door de moderne hypotheken is de kans op een restschuld in het huis kleiner. In het verleden zijn er vaak hypotheken afgesloten waarop gedurende de looptijd niet werd afbetaald. In de meeste nieuwe hypotheken wordt er juist wel maandelijks afbetaald op de schuld. Dit maakt de kans dat je huis onder water staat kleiner.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 02-06-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.