Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe bepaal je als zzp'er een goed uurtarief?

Een goed uurtarief bepalen als zzp'er is lastig. Je hebt te maken met concurrentie en je wil jezelf ook niet uit de markt prijzen.

Met een laag tarief kun je opdrachten binnenslepen, maar is het ook slim? Alle kosten moet je doorberekenen en je moet jezelf niet vergeten.

Het groeiende aantal zzp’ers vormt een bedreiging voor ondernemingen met personeel. Tenminste in bepaalde branches. Veel zzp’ers steken geen geld in een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en in een pensioenvoorziening. Daardoor kunnen ze scherpere tarieven hanteren in vergelijken met bedrijven met werknemers. Dat scheelt geld, maar verstandig is het niet. Reken een eerlijk uurtarief en regel het ook goed voor jezelf.

Welke uren kun je declareren?

Voor werknemers is een uurloon van 20 euro goed, maar voor zzp’ers niet. Je moet niet vergeten dat een werknemer alle werktijden uitbetaald krijgt. Voor een zelfstandige werkt het helaas niet zo. Ook hebben werknemers recht op sociale voorzieningen die niet voor zelfstandigen gelden. De uren die zzp’ers kunnen declareren vormen het inkomen, maar is het uurtarief hoog genoeg om de uren op te vangen die niet te declareren zijn? Je moet jouw administratie doen en het heen en weer rijden en de acquisitie gaan je ook tijd kosten. Deze uren werk je immers ook!

Hoe stel je een uurtarief vast?

Je zakelijke auto, de verzekeringen en de belasting zijn nog maar enkele kosten die je met het uurtarief moet kunnen betalen. Onder de streep moet er ook nog een bedrag voor jezelf overblijven. Daarnaast moet je ook nog sparen. Niet alle maanden zullen namelijk een goed inkomen opleveren. Dit geldt vooral voor seizoensgebonden werk. Wij kunnen jou niet vertellen hoe jij jouw uurtarief moet vaststellen. Wij kunnen jou wel handvatten geven en jou wijzen waar je goed op moet letten.

Wat is gebruikelijk binnen jouw branche?

Ga spieken bij jouw concurrenten. Welke tarieven houden zij aan? Houd hierbij ook rekening met jouw kennis en ervaring. Vergelijk jouw tarieven niet met beunhazen. Zij moeten het namelijk niet hebben van hun professionele werk. Nu heb je een indicatie en de volgende stap is om voor jezelf te bepalen of je het hiervoor kunt doen. Neem hierin alle kosten mee en houd rekening met het aantal niet declarabele uren. Neem dus bijvoorbeeld ook het leasebedrag van de auto van de zaak mee en de premie voor de AOV en de pensioenvoorziening.

Wees niet bang om verhogingen door te voeren

Je bestaande klanten weten ook dat door inflatie de euro steeds minder waard wordt. Wees dus niet bang om jouw tarieven te verhogen. Het gaat vaak om kleine percentages, maar voer ze wel door. Je kunt beter vaker 1,5 procent verhogen dan in één keer 3 procent.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 13-06-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.