Heeft u een vraag?
Stel hem hierTrouwen doe je tot de dood jullie scheidt, maar soms loopt het anders. Door een eigen woning is het scheiden lastiger. Wie draagt de hypotheeklasten?
Na een echtscheiding is het een kwestie van de bezittingen en de schulden in tweeën te splitsen. Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden ligt het vaak anders, maar de meeste gehuwden zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat de bezittingen en de schulden gemeenschappelijk zijn, dus ook de eigen woning. Wat gaat er met het huis gebeuren en wie krijgt het huis op naam na de scheiding?
Er zijn drie opties.
Het huis wordt verkocht en beide partners kiezen voor een andere woonplek. Of één van de partners neemt de hypotheek over en blijft daar als enige wonen. En tenslotte de derde mogelijkheid: het huis wordt niet verkocht, één van beide partners blijft er wonen en beide partners blijven verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.
Het huis wordt verkocht en beide partners vertrekken
Is het huis gekocht op twee inkomens? In dat geval is verkoop vaak de enige optie. Een van beiden gaat het namelijk waarschijnlijk niet lukken om de hypotheeklasten te dragen. Maar ook wanneer beide partners hun gezamenlijke verleden achter zich willen laten is de simpele verkoop vaak de beste methode. Mits de hypotheek volledig kan worden afgelost met de verkoopwaarde van de woning. Lukt dat niet dan is een forse medewerking van de betrokken bank nodig.
Een van beiden blijft er wonen en koopt de vertrekkende partner uit.
Wil een van beide partners in het huis blijven wonen, dan kan er ook voor gekozen worden dat deze de woning van de vertrekkende partner koopt. Als het ware neemt de overnemende partner het huis en de hypotheekschuld op de schouders. En de vertrekkende ex-partner krijgt de helft van de overwaarde uitgekeerd. Mits de overnemende partner de hypotheek in zijn eentje kan betalen. Beschikt de kopende partner niet over voldoende middelen om de achterblijvende partner uit te kopen, ook dan is de medewerking van de bank nodig.
Een van beiden blijft er wonen en beide blijven de hypotheek betalen.
En lukt het de achterblijvende partner niet om de vertrekkende partner uit te kopen, dan blijft er geen andere mogelijkheid dan onderling afspraken te maken wie welk deel van de hypotheeklasten dan gaat betalen.
Lastige materie die erg adviesgevoelig is.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 21-06-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.