Heeft u een vraag?
Stel hem hier
Vier keer per jaar moeten de meeste ondernemers de btw-aangifte invullen. Vooral voor starters is het aftasten, maar met onze tips wordt het eenvoudiger.
Wij hebben een aantal tips voor starters verzameld waar ook ervaren ondernemers iets aan kunnen hebben. De Belastingdienst heeft een btw-alert app. De app herinnert jou eraan dat je aangifte moet doen. Maar waarschijnlijk heb je hier geen speciale app voor nodig. Het woordje ‘btw’ in je agenda zetten werkt ook. Andere meer nuttige tips lees je hieronder.
Startende ondernemers moeten de aanloopkosten niet vergeten
Voordat je begint met het ondernemen maak je al kosten. Zolang je geen ondernemer bent kun je niets met deze kosten en met de betaalde btw. Zodra je wel ondernemer bent, kun je de aanloopkosten alsnog verrekenen. Neem deze kosten ook op in je administratie, want je kunt de investering ook verrekenen met je inkomen of winst.
Plan de btw-aangifte in
Niemand vindt het indienen van de btw-aangifte een leuke bezigheid. Dus zet het als een afspraak in je agenda. De dagen ervoor lees je het al en dan houd je er voor de verdere planning ook rekening mee dat je nog tijd moet investeren in de aangifte.
Doe de betaling gelijk na de aangifte
Op de uiterste datum moet de aangifte binnen zijn bij de Belastingdienst, maar de betaling ook. Maak er een gewoonte van om de betaling gelijk via internetbankieren door te voeren na het doen van de aangifte. Anders ga je het vergeten.
Houd met het factureren al rekening met de btw-aangifte
Facturen over de maand september kun je beter pas in oktober factureren. Als je dat al in september doet, moet je de btw mogelijk voorfinancieren. Zo voorkom je dat je btw moet betalen zonder dat je al geld hebt ontvangen.
Heb je nog vergeten bonnetjes?
Heb je toevallig nog bonnetjes in de auto liggen die je nog niet hebt verwerkt in de administratie? Of ben je in het vorige kwartaal nog betalingen vergeten die je nu alsnog mee kunt nemen bij de btw-aangifte? Later kun je ze alsnog verrekenen, maar door het gelijk goed te regelen kun je het ook niet meer vergeten.
Heb je nog oninbare vorderingen?
Heb je betalingen van opdrachtgevers niet ontvangen en gaat dat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren? Je mag de btw niet in de aangifte verrekenen, maar je kunt de Belastingdienst wel verzoeken om het btw-bedrag te verrekenen.
Wacht niet tot het laatste moment met de aangifte
Houd er rekening mee dat het tegen kan zitten. De website van de Belastingdienst is bijvoorbeeld gecrasht op de laatste dag waarop je nog aangifte kunt doen. Of je bent je inloggegevens kwijt. Wachten tot het laatste moment is niet zonder risico’s.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 06-07-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.