Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Het verschil tussen de bruto en netto maandlasten

Als je het over de woonlasten hebt dan hoor je vaak de begrippen netto en bruto woonlasten. Wat is precies het verschil tussen deze twee?

De betaalde hypotheeklasten zijn aftrekbaar, maar het gaat maar om een relatief klein fiscaal voordeel. Hoeveel krijg je terug van de Belastingdienst?

Er wordt vaak gesproken over het fiscaal voordeel waar huiseigenaren met een hypotheek van kunnen profiteren. Door de lage hypotheekrente en door aflossingen in de moderne hypotheken is het voordeel voor huiseigenaren kleiner geworden. Het verschil tussen de bruto en de netto maandlasten kun je zelf berekenen. Hoe doe je dat?

Wat is de bruto hypotheeklast?

Dit is het bedrag dat je maandelijks aan de bank overmaakt. De betaling bestaat uit hypotheekrente, aflossing of een bedrag waarmee een kapitaal wordt opgebouwd. De betaalde hypotheekrente voor de eigen woning kun je aftrekken van het inkomen, maar dat is niet het volledige verhaal. Je krijgt namelijk ook een bijtelling, namelijk het eigenwoningforfait. Dit is een bijtelling en de betaalde hypotheekrente is een aftrekpost.

Hoe bereken je het fiscaal voordeel?

Voor het berekenen van het fiscaal voordeel, heb je de betaalde hypotheekrente in één jaar nodig. De eigenwoningforfait kun je ook zelf berekenen. De bijtelling is namelijk een percentage van de WOZ-waarde. Voor de meeste huiseigenaren gaat het om een bijtelling van 0,5% over de WOZ-waarde.

Voorbeeldberekening

Een aantal jaren geleden heb je een huis gekocht. Over de hypotheek betaal je in 2023 aan hypotheekrente 6.000 euro. De WOZ-waarde van het huis bedraagt 225.000 euro. Hoeveel bedraagt de aftrekpost?

Hoeveel geld krijg je terug van de Belastingdienst?

De aftrekpost kun je van het bruto inkomen aftrekken. Het voordeel is dat je over dat deel van het inkomen geen belasting betaalt. Je krijgt eigenlijk een korting op de verschuldigde inkomstenbelasting. Het voordeel is afhankelijk van het belastingtarief dat je betaalt over de top van het inkomen. Met een inkomen tot ruim 73.000 euro per jaar, bedraagt het fiscaal voordeel 36,93 procent. Met een hoog inkomen zit je in de hoogste belastingschijf. Het tarief bedraagt 49,50 procent, maar dat is niet het fiscaal voordeel. Voor 2023 is het voordeel voor de hypotheekrenteaftrek gemaximeerd tot 36,93 procent.

Uitgaande van een inkomen tot 73.000 euro krijg je in voorgaand voorbeeld terug van de Belastingdienst: 4.875 euro x 36,93% = 1.800 (afgerond).

Het fiscaal voordeel daalt naarmate je aflost op de hypotheek.  


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-07-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.