Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Kan ik mijn hypotheek meenemen als ik een duurder huis ga kopen?

Sommige hypotheken kan je meenemen als je een nieuw huis gaat kopen. Hoe zit dit bij een duurder huis?

In sommige hypotheken zit ingebouwd dat je jouw hypotheek mee kunt verhuizen naar de nieuwe woning. Is dat ook verstandig?

Huizenkopers kiezen door de lage hypotheekrentes graag voor een langere rentevast periode. Voor deze zekerheid betaal je iets meer, maar je hebt wel voor een lange periode van bijvoorbeeld 20 jaar zekerheid. Maar blijf je wel 20 jaar in hetzelfde huis wonen? Met een meeverhuisbare hypotheek kun je de huidige hypotheek meenemen naar een volgende koopwoning, maar hoe zit het als de volgende woning duurder is?

Kun je jouw hypotheek meenemen naar een duurdere woning?

Ja, dat kan! Althans, bij de meeste geldgevers. Voor het meerdere sluit je een nieuwe hypotheek af. De hypotheekrente voor dit deel van de hypotheek is dan afhankelijk van de dan geldende rentestand. Bij een gestegen hypotheekrente profiteer je dus van de hypotheek uit de oude woning en voor het meerdere ben je mogelijk wel duurder uit.

Wat is het voordeel van een meeverhuisbare hypotheek?

De hypotheekrentes zijn historisch gezien nog aanzienlijk laag. Als je over 10 jaar een ander huis koopt, is het goed mogelijk dat de hypotheekrentes dan weer veel hoger zijn. Stel, de rentevast periode in de huidige hypotheek is voor 20 jaren vastgezet. Voor het financieren van de nieuwe woning over 10 jaar kun je dus nog 10 jaren profiteren van de lagere rente in de huidige hypotheek.

Is het meenemen van de oude hypotheek altijd verstandig?

Nee, dat is het niet.

  • Zo kan het voorkomen, dat de oude mee te nemen hypotheek toch duurder is qua rente dan de eventuele nieuwe hypotheek.
  • Of dat jouw oude 'lage' rentecontract nog maar 1 jaar loopt. Dan wordt vergelijken echt de moeite waard.
  • Soms heeft een nieuwe hypotheek ook simpelweg betere voorwaarden.
  • Alhoewel, bij oude spaarhypotheken kan het zelfs interessant zijn om een oude 'hoge' rente toch maar mee te nemen.   

Ingewikkeld? Ja dat is het. Een hypotheek is dan ook uitermate adviesgevoelige materie. 

De overwaarde in de oude woning gebruiken voor de nieuwe duurdere woning

De overwaarde meenemen naar de volgende koopwoning wordt gestimuleerd. Het niet opnieuw investeren van de overwaarde zorgt er namelijk voor dat een deel van de betaalde hypotheekrente voor de nieuwe woning, niet aftrekbaar is van het inkomen. Je verliest dus de hypotheekrenteaftrek voor een deel als je de overwaarde uit de vorige woning niet gebruikt voor het financieren van de volgende koopwoning. Er zijn uitzonderingen. Daar kan jouw hypotheekadviseur jou meer over vertellen.

Laat je goed adviseren over het wel of niet meenemen van de oude hypotheek. Of het slim is moet je namelijk niet volledig af laten hangen van de hoogte van de hypotheekrente. De voorwaarden zijn ook een belangrijk onderdeel.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 11-08-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.