Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Waar heb je recht op als je geen pensioen opbouwt?

Heb je genoeg inkomsten als je geen pensioen hebt opgebouwd of dreigt er een groot pensioentekort?

Niet iedereen bouwt een pensioen op via een pensioenfonds of een verzekeraar. Waar heb je in ieder geval recht op en heb je daar voldoende aan? 

Iedere Nederlander heeft recht op een bestaansminimum. Tot de pensioenleeftijd kan een bijstandsuitkering een vangnet zijn, en vanaf de pensioengerechtigde leeftijd bestaat er recht op een AOW-uitkering. Maar in beide gevallen gaan het om een lage uitkering. Door het opbouwen van een pensioen kun je voor een aanvulling op de AOW zorgen. Maar hoe hoog is de maandelijkse uitkering zonder dat je recht hebt op een aanvullend pensioen?

Na pensionering rond moeten komen van het minimum

De AOW-uitkering is gekoppeld aan het minimumloon. De hoogte van het minimumloon wordt twee keer per jaar herzien, namelijk per 1 januari en per 1 juli. Bij een stijging van het minimumloon, stijgt ook de AOW-uitkering. Een alleenstaande gepensioneerde heeft recht op 1378,98 netto per maand (juli 2023). Partners hebben ieder recht op 939,24 euro per maand. Dit kan een probleem vormen bij een groot leeftijdsverschil tussen partners. Als de nog niet gepensioneerde partners niets of weinig verdient, kan er een hiaat ontstaan.

Is de werkgever verplicht om pensioen aan te bieden?

Een werkgever is vrij in het wel of niet aanbieden van een pensioenregeling, maar er zijn uitzonderingen. Voor veel branches bestaat vanuit de cao een verplichte pensioenregeling. Bijvoorbeeld werknemers in de bouw en die als schilder werken vallen binnen de verplichte pensioenregeling.

Is er bij vorige werkgevers pensioen opgebouwd?

Bij de huidige werkgever bouw je misschien geen pensioen op, maar hoe zit het bij vorige werkgevers? Bij een werkgever waar je in een ver verleden werkte staat mogelijk nog wel een kapitaaltje klaar. Hier kun je achter komen door in te loggen op Mijnpensioenoverzicht.nl. In een handig overzicht zie je wat je uitgekeerd krijgt vanaf jouw pensioendatum. Ook bij tussentijds overlijden kun je zien wat jouw nabestaanden uitgekeerd krijgen.

Uitsluitend een AOW-uitkering voldoende?

Uitsluitend een AOW ontvangen is geen riant maandelijks inkomen. Met lage maandlasten is het mogelijk om rond te komen met de uitkering. Met een afbetaalde eigen woning valt al een groot deel van de vaste lasten weg. Toch is dit nog geen garantie dat je rond kunt komen van een laag inkomen. Je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met andere vaste lasten en vergeet ook de onderhoudskosten van de eigen woning niet.

Krijg inzicht

Je weet pas zeker of je na pensionering voldoende inkomen hebt als je inzicht hebt gekregen in je inkomsten en uitgaven nadat je met pensioen bent gegaan. Dit inzicht helpt je ook om te beslissen of je nu al een extra aanvulling moet regelen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-08-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.