Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat is een mkb-winstvrijstelling?

Sinds 2020 is het fiscale voordeel van de mkb-winstvrijstelling, waar je als zelfstandige recht op hebt, beperkter geworden.

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting heb je recht op de mkb-winstvrijstelling, ook als je geen mkb’er bent. Hoe zit het?

Zelfstandigen betalen over de winst inkomstenbelasting en de bijdrage Zorgverzekeringswet. Gelukkig zijn er aftrekposten waarmee je de belastingheffing kunt verlagen. Een interessante aftrekpost is de mkb-winstvrijstelling. Je hebt onder voorwaarden recht op de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Een voorwaarde is dat je voldoet aan het urencriterium. Eén van de eisen is dat je minimaal 1.225 uren besteedt aan je onderneming. Ook de mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost, maar hiervoor geldt het urencriterium niet.  

Wat houdt de mkb-winstvrijstelling in?

Deze vrijstelling heb je ook recht op met een eenmanszaak of als zzp’er. De vrijstelling bedraagt 14 procent van de winst. Maar eerst moet je de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek verrekenen met de winst. Het is dus een korting op de heffing na het verrekenen van de aftrekposten. De mkb-winstvrijstelling kan ook een nadeel opleveren. Als je in een jaar een verlies maakt, beperkt de vrijstelling het fiscale voordeel van het verlies.

Het fiscaal voordeel van de mkb-winstvrijstelling is beperkter geworden

Sinds 2020 is de regeling versoberd voor zelfstandigen met een hoog inkomen. Het tarief waar je aftrekposten tegen mag verrekenen is in 2022 verlaagd naar 40 procent en in 2023 naar 36,93 procent. Zonder deze beperking zou het fiscaal voordeel uitkomen op 49,5 procent. Daarmee is in 2023 een einde gekomen aan de langzame beperking van de mkb-vrijstelling.

Hoe bereken je het voordeel van de vrijstelling?

In een voorbeeld leggen we uit hoeveel invloed de vrijstelling heeft:

Je maak in 2023 een winst van 40.000 euro. Je bent geen starter, dus heb je geen recht op de startersaftrek. De zelfstandigenaftrek in 2023 bedraagt 5.030 euro. Na het verrekenen van de aftrekpost blijft er 34.970 euro aan winst over. Met dit bedrag mag je de mkb-winstvrijstelling verrekenen: 34.970 x 14 procent = 4.896 euro (afgerond). Dit bedrag mag je verrekenen met de heffing uitgaande van een tarief van 36,93 procent in 2023. 

Hoe kan de mkb-winstvrijstelling nadelig zijn?

Heb je een slecht jaar gehad door de energiecrisis? Als je verlies maakt kun je het verlies weer verrekenen met voorgaande of komende belastingjaren. Door de mkb-winstvrijstelling pakt het fiscaal voordeel lager uit, want 14 procent van het verlies mag je niet meerekenen.

Welke eisen gelden voor de mbk-winstvrijstelling?

Je moet volgens de inkomstenbelasting een ondernemer zijn. De vrijstelling kun je in de aangifte meerekenen, je hoeft hiervoor niets aan te vragen. De boekhouder zal deze vrijstelling automatisch toepassen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-08-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.