Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe kom je schadevrij de winter door?

Met een paar handige tips voorkom je het claimen op de autoverzekering en kom je schadevrij de winter door.

Door een flinke glijpartij op een gladde weg kun je een schade van duizenden euro’s veroorzaken. Hoe voorkom je autoschade door gladheid? 

Autorijden op gladde wegen geeft je een veel grotere kans op een ongeval. Ook de voorzichtige rijders kunnen met de auto wegglijden of het abrupt remmen pakt toch anders uit dan ingeschat. Bij een klein tikje tegen een andere auto kun je toch wel uitgaan van duizenden euro’s schade. Je kunt het niet volledig voorkomen, maar onze tips verkleinen de kans op schade door gladheid wel.

Rij vooral ‘te’ voorzichtig

Je gaat misschien gewaarschuwd de weg op, maar je weet niet hoe glad het echt is. Een keer op de weg lijkt het vaak op het eerste oog mee te vallen. Het rijden gaat namelijk goed. Laat je niet verrassen en blijf voorzichtig rijden. Laat je vooral niet opjagen door auto’s die achter je lopen te drukken. Je kunt beter een paar minuten later op de bestemming aankomen dan schade veroorzaken.

Rij vooral niet op zomerbanden

Een tip over winterbanden hoor je vaker, maar dat is ook niet voor niets. De remweg met zomerbanden is bij winters weer namelijk veel langer dan met winterbanden. Ook heb je minder grip op de weg. Ben je niet van plan om per seizoen de banden te wisselen, ga dan voor de middenweg. Laat er bij het vervangen van de banden 4-seizoenenbanden onder zetten. Ze vormen nog steeds een onnodig groot gevaar bij winterse omstandigheden, maar zijn beter dan zomerbanden.

Let ook op het profiel

Winterbanden hebben is nog geen garantie tegen ongelukken. Een dergelijke garantie heb je namelijk nooit. Voorkom dat je met versleten (winter)banden de weg op gaat. Met nauwelijks profiel wordt het wegdek echt een glijbaan. Je moet eigenlijk minimaal een profiel hebben van 1,6 mm, maar het liefst van 2,0 mm.

Houd afstand en rem niet vlak voor een kruising

Afstand bewaren op de voorligger is altijd belangrijk, maar bij glad weer kun je beter nog meer afstand houden. Bij een onverwachte actie van de voorligger moet je namelijk voldoende tijd hebben om erop te anticiperen. Bij een kruising is het ook opletten. Je kunt doorglijden, ook als je voorzichtig remt.

Ook bij het rechtdoor rijden kun je de macht over het stuur verliezen

In bochten is het goed opletten, maar je kunt ook wegglijden bij het rechtdoor rijden. In een uiterste geval glijd je gewoon tegen geparkeerde auto’s aan. Pas daarom ook op rechte stukken je snelheid aan.

Zet de wekker tien minuten vroeger

Voorkom dat je haast hebt. Ga dus vooral vroeg van huis. Zet de wekker vroeger, want het verkeer is meestal drukker bij winterse omstandigheden. Gun jezelf ook de kans om voorzichtig te rijden.

Als het toch misgaat vergoedt de autoverzekering de schade

Met de WA + volledig casco autoverzekering ben je verzekerd tegen autoschade. De WA + beperkt casco biedt bijvoorbeeld wel dekking tegen schade veroorzaakt door hagelschade, maar niet bij schade door een aanrijding. Ligt de schuld bij een ander? Dan is jouw schade mogelijk verhaalbaar op de veroorzaker.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-10-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.