Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zzp'er - Kan je zomaar stoppen?

Het overstappen van zzp'er zijn naar loondienst is mogelijk. Waar moet er rekening mee gehouden worden?

Het ondernemerschap kun je niet dood laten bloeden. Je moet het zelf actief stoppen. Hoe gaat dat in z’n werk?

Het ondernemerschap de rug toekeren en weer in loondienst gaan is een keuze, maar de losse eindjes moet je wel goed afronden. Je moet je weer uitschrijven bij de KvK, maar denk ook na over de verdere consequenties. Het is geen kwestie van de stekker eruit trekken en verder niet meer achterom kijken.

Neem de beslissing weloverwogen

In het ondernemerschap kan het flink tegenzitten. In een impuls bedenken om te stoppen is geen weloverwogen beslissing. Voordat je alles in gang zet kun je er beter eerst nog een paar nachtjes over slapen. Je kunt ook eerst weer in loondienst gaan en de beslissing om wel of niet te stoppen nog een aantal weken uitstellen. Want het ondernemerschap kun je ook parttime voortzetten. Waarschijnlijk raak je dan wel de zelfstandigenaftrek en andere voordelen kwijt, maar het is een optie.....

Laat je goed adviseren

In jouw onderneming zitten waarschijnlijk bedrijfsmiddelen waar nog een fiscale claim op ligt. Ook kun je in de ondernemingen een oudedagsreserve verstopt hebben. Deze reserve vorm je door een deel van de winst te reserveren voor de oudedag. Fiscaal is dit aantrekkelijk, want je rekent over dit deel niet af met de Belastingdienst. Maar zodra je stopt moet je mogelijk wel afrekenen! Het is nog maar de vraag of het geld dat je al die tijd hebt bespaard ook nog echt in de onderneming zit. Ga in darom gesprek met jouw accountant voordat je de stekker eruit trekt. Je wilt namelijk voorkomen dat je de Belastingdienst nog achter je aan krijgt. Uiteraard moet de btw ook nog gewoon keurig verrekend worden.

Hoe zit het met het opgebouwde lijfrentekapitaal?

De meeste zzp’ers bouwen niets op in een pensioenfonds. Voor het opbouwen van een aanvulling op de AOW is een lijfrente in de vorm van banksparen populair. Hiermee kun je ook doorgaan in loondienst. Let wel even op hoeveel je maximaal mag storten aan lijfrente. De maximale storting is namelijk ook afhankelijk van hoeveel pensioen je opbouwt. We helpen je grag met het berekenen ervan.

Hoe zit het met de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

In loondienst kun je bij arbeidsongeschiktheid recht hebben op een WIA-uitkering. Dit lijkt de arbeidsongeschiktheidsverzekering overbodig te maken, maar dat klopt maar deels. In de WIA heb je ook maar recht op een deel van het bij goede gezondheid verdiende salaris. In sommige gevallen heb je zelfs helemaal geen rechten. Je kunt dus wel overwegen om de arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te passen aan de nieuwe situatie.Maar overleg dat dan even met ons. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-10-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.