Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een overlijdensrisicoverzekering biedt nabestaanden zekerheid

Een overlijdensrisicoverzekering voorkomt financieel leed tegen relatief lage kosten.

Je wilt jouw nabestaanden goed verzorgd achterlaten, maar het goed verzekeren kost geld. Maar met 10 euro in de maand kun je al veel regelen.

Na het overlijden van een van de kostwinners ontstaat er vaak ook gelijk een financieel probleem. Eventueel krijgen de achterblijvers een uitkering uit een pensioenregeling of uit de Anw, maar dan kan er nog steeds een tekort overblijven. Als je niet in een pensioenregeling zit, volgt er mogelijk helemaal geen uitkering. Huiseigenaren hebben nog het voordeel dat de hypotheek deels wordt afbetaald, maar vertrouw hier ook niet volledig op. Vaak is met de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering die gekoppeld is aan de hypotheek maar een deel van de schuld af te lossen.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Deze verzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit na het overlijden van de verzekerde. Het overlijden moet gebeuren voor de einddatum, anders vervalt de verzekering zonder het verrichten van een uitkering. Verzekeraars hanteren maximale leeftijden voor deze verzekeringen. De polis blijft bijvoorbeeld maximaal lopen tot jouw 75e verjaardag. Met de uitkering kunnen de nabestaanden de financiële zorgen wegnemen.

Wat kun je verzekeren voor een premie van 10 euro per maand?

Een 35-jarige kan een bedrag van 125.000 euro verzekeren voor een premie van ongeveer 10 euro per maand (uitgaande van een looptijd van 30 jaar). Na het afsluiten van deze verzekering krijgen nabestaanden dus 125.000 euro uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde binnen 30 jaar. Maar het bepalen van de hoogte van het verzekerde bedrag moet nauwkeurig gebeuren. Daarom moet je eerst advies inwinnen voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Bij het afsluiten maak je wel kosten voor het advies en het afsluiten van de verzekering. Wil je binnen 30 jaar weer van de polis af? Dat kan. Je kunt de verzekering tussentijds beëindigen.

Rook je?

Rokers betalen meer dan niet-rokers. Dat komt doordat rokers een grotere kans hebben om op jonge leeftijd te overlijden. Een 35-jarige roker die 125.000 euro wil verzekeren, betaalt voor een looptijd van 30 jaar bijna het dubbele in vergelijking met de niet-roker.

Waar is de premie van afhankelijk?

Vooral het verzekerd bedrag, de leeftijd van de verzekerde en de looptijd bepalen de premie voor de verzekering. Je kunt kiezen voor een dalend verzekerd bedrag. Hierdoor betaal je minder voor de overlijdensrisicoverzekering. Dat is ook te verklaren, want het risico voor de verzekeraar zakt ook.

Is de overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak gekozen bij het afsluiten van een hypotheek. Geldverstrekkers kunnen het verplicht stellen om te voorkomen dat ze een te groot risico lopen dat de lasten niet meer te dragen zijn na het overlijden van een van de huiseigenaren. Maar in andere situaties is de verzekering niet verplicht.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 11-10-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.