Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zelfstandigen - Waar hebben zij recht op?

Wat omvat de zelfstandigenaftrek en wat zijn de voordelen ervan? Kom er hier achter waar je recht op hebt.

Zzp’ers kunnen profiteren van fiscale voordelen waar werknemers geen recht op hebben. Wat zijn de belangrijkste fiscale voordelen waar je van kunt profiteren?

Zelfstandigen kunnen geen gebruik maken van bepaalde sociale voorzieningen waar werknemers wel recht op hebben. Een werknemer heeft recht op een uitkering uit de WIA na twee jaren arbeidsongeschiktheid. In de eerste twee ziektejaren bestaat er recht op doorbetaling van het inkomen door de werkgever. Een werknemer heeft ook recht op een uitkering bij onvrijwillige werkloosheid. Zzp’ers kunnen met de fiscale voordelen zelf voorzieningen treffen. Hoe gunstig valt het fiscale voordeel uit?

Bestaat er recht op de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is de belangrijkste aftrek voor zelfstandigen. Voldoe je aan de eisen? Dan mag je 3.750 euro van de winst aftrekken. Het maximale tarief voor aftrek is 36,97%. Dit geeft je een leuke besparing op de belastingaanslag. Het is een vast bedrag dat niet afhankelijk is van de hoogte van de winst of van andere factoren. Uiteraard moet je wel aan de voorwaarden voldoen om er recht op te hebben. Belangrijke voorwaarden zijn:

  • De Belastingdienst moet jou als ondernemer zien.
  • Je voldoet aan het urencriterium. Met andere woorden, je investeert minimaal 1.225 uren aan jouw onderneming. 

Starters hebben recht op een aanvullende aftrek

Startende ondernemers hebben recht op een aanvullende aftrek van 2.123 euro. Ook hiervoor gelden de voorwaarden die ook gelden voor de zelfstandigenaftrek. Er bestaat gedurende drie jaren recht op deze extra aftrek. Gerekend over vijf jaren heb je drie jaren recht op de startersaftrek. Het hoeft dus niet opeenvolgend zijn.

De MKB winstvrijstelling is een extraatje

Op de inkomstenbelasting heb je ook nog recht op de zogenaamde mkb winstvrijstelling. Voor deze aftrek gelden geen eisen. Ook als je niet aan het urencriterium voldoet, krijg je de korting op de belastingheffing. Je mag altijd 13,31 procent in mindering brengen op de winst. Het kan ook nadelig uitpakken. Bij een verlies zorgt deze vrijstelling voor 13,31 procent opslag op het verlies. In 2024 is de aftrek van de mkb-winstvrijstelling beperkt. Het maximale tarief voor aftrek is 36,97%.

Maximaal afschrijven

Op bedrijfsmiddelen mag je afschrijven. De hoogte van de jaarlijkse afschrijving is afhankelijk van de waarde van de bedrijfsmiddelen en de levensduur ervan. Daarnaast hebben ondernemers met bijvoorbeeld een eenmanszaak ook recht hebben op de willekeurige afschrijving. Het is een fiscale voorziening gericht op de startende ondernemer. Er zijn meerdere potjes met geld beschikbaar voor bijvoorbeeld milieubesparende voorzieningen.

Laat je goed adviseren om te voorkomen dat je geld laat liggen. Ieder z’n vak, maak zeker gebruik van kennis van specialisten. Hetzelfde kun je ook zeggen over jouw verzekeringen. Met kennis van zaken haal je het maximale uit de mogelijkheden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 13-06-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.