Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073 - 54 30 666
  • info@joopvanlanen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zzp'er - Is een huis kopen mogelijk?

Door versoepelde regels heeft een zzp'er meer mogelijkheden om een huis te kopen dan voorheen.

Door versoepelde regels heeft een zzp'er meer mogelijkheden om een huis te kopen dan voorheen.

Zzp’ers hebben meer moeite met het vinden van een geschikte hypotheek. Dat komt door grote verschillen bij geldverstrekkers. Hoe ga je hiermee om?

Het is de laatste jaren veel eenvoudiger geworden voor zzp’ers om een hypotheek af te sluiten. Logisch dat geldverstrekkers soepeler worden. Met meer dan één miljoen zzp’ers is het een interessante doelgroep geworden. Er zijn nog wel zeer grote verschillen tussen geldverstrekkers. Het blijft dus een kwestie van goed vergelijken en niet gaan voor de eerste de beste geldverstrekker.

Hoeveel hypotheek kun je maximaal krijgen op het inkomen?

Online kun je binnen een paar minuten berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen op jouw inkomen. Als je op meerdere websites berekeningen maakt, blijkt dat de verschillen tussen de verschillende geldverstrekkers groot zijn. Je moet er niet van opkijken dat je bij de ene geldverstrekker maximaal 200.000 euro kunt krijgen en bij een andere geldverstrekker meer dan 300.000 euro. Dit wordt veroorzaakt doordat de geldverstrekkers eigen voorwaarden hanteren. Bereken op meerdere websites hoeveel je maximaal kunt lenen. Beter nog, ga in gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur en laat nauwkeurig bepalen wat de financiële mogelijkheden zijn.

Ook startende zzp’er kunnen een hypotheek afsluiten

Veel zzp’ers zijn nog steeds in de veronderstelling dat ze minimaal over drie jaren jaarcijfers aan moeten leveren om kans te maken op een hypotheek. De laatste jaren zijn geldverstrekkers hier soepeler in geworden. Ook met cijfers over één of twee jaren zijn er mogelijkheden. Maar de verschillen per geldverstrekker zijn groot. Laat je dus niet afschrikken door een afwijzing van één geldverstrekker. Er zijn voldoende alternatieven die mogelijk niet moeilijk doen.

Zorg voor een startkapitaal

Een huis kopen zonder een startkapitaal gaat je niet lukken. Je kunt namelijk maximaal nog maar een hypotheek krijgen ter hoogte van 100 procent van de waarde van het huis. Dit geldt overigens ook voor werknemers. Met een flink bedrag achter de hand krijg je een hypotheek ook eerder afgesloten. Als je bijvoorbeeld 20.000 euro te kort komt, gaat het kopen wel lukken als je zelf dit deel financiert.

Heb je nog oude leningen op naam?

Loop jouw financiën zelf even bij langs voordat je probeert een hypotheek aan te vragen. Vraag ook even je eigen gegevens bij het BKR op. Mogelijk heb je oude leningen die nog niet beëindigd zijn, zoals een doorlopend krediet. Heb je meerdere creditcards? Zeg de creditcards die je toch niet meer gebruikt op. Het kan zelfs helpen om de maximale roodstand op een betaalrekening te beperken. Dit wordt namelijk als een schuld gezien, dus zorgt het voor een lagere maximale hypotheek.

Zou je willen weten of jij als zzp'er een hypotheek zou kunnen krijgen? Wij geven je graag een passend advies.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-03-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.